EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 49 - Sikeres ügyvitel - nem csak interneten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Sikeres ügyvitel - nem csak interneten

Tesztelhető az evangélikus nyilvántartó szoftver

Az Internet Munkacsoport régi tervei közé tartozott egy korszerű evangélikus nyilvántartó szoftver elkészítése, mely elsősorban a gyülekezetek ügyviteli munkáját könnyítené meg, amelyet ugyanakkor egyházmegyei, kerületi és országos szinten is lehet alkalmazni. A SÜNI program – melynek elnevezése a „sikeres ügyvitel nem csak interneten” szavak kezdőbetűiből keletkezett – tervei már két éve elkészültek, az első tesztváltozat pedig mostantól érhető el a gyülekezetek számára. A felhasználók köre 2004 elejétől tovább bővül: az Országos Egyházi Iroda és az Északi Egyházkerület püspöki hivatala is a SÜNI segítségével végzi majd az iktatási munkálatokat.

A SÜNI jelen változata még nem tartalmaz mindent, csak a személyi/intézményi adatnyilvántartást, az elektronikus határidőnaplóra épülő digitális anyakönyveket és az iktatást. Mindez a jövő év folyamán gazdagodik majd a pénzügyi résszel, melyet az országos egyház pénzügyi rendszerének küszöbön álló átalakulásai és ennek gyülekezeti hatásai miatt (melyek még nincsenek kidolgozva) egyelőre nem tudtunk elkészíteni. További bővülést jelent majd a gépkocsi-nyilvántartó és általános lekérdező modul is.

Programunk jelenleg elérhető funkcióinak alapját a Kapcsolatok nevű rész jelenti, mely különböző kategóriákba rendezve tartalmazza mindazon személyek és intézmények adatait, elérhetőségét, melyek- kel a lelkészek és az irodai munkatársak kapcsolatba kerülhetnek. Nyilvántarthatók a gyülekezeti tagokon kívül a más felekezetű családtagok, egyéb külső partnerintézmények is. Lehetőség van az elhunytak adatainak megőrzésére, sőt akár a régi anyakönyvekben szereplő ősök nyilvántartására is (anyakönyv-digitalizálás). Külön kategóriába került az országos evangélikus név- és címtár adatbázis, mely az interneten havonta megjelenő adatokkal naprakésszé tehető.

Az Események nevet viselő részben rendelkezésre áll egy elektronikus határidőnapló, melybe mindenféle lelkészi, gyülekezeti szolgálat, program bejegyezhető akár utólag, akár előjegyzésként. Az eseményeket különböző naptári nézetekben lehet áttekinteni, így segítségükkel auto- matikusan elkészíthetők a digitális anyakönyvek, illetve a lelkészi munkanaplók (ezek természetesen kinyomtathatók). A naptári bejegyzésekhez személyeket és intézményeket is lehet kapcsolni, és az előbb említett Kapcsolatok nevű részben személy szerint is vissza lehet keresni a naptári és anyakönyvi adatokat – ily módon hosszabb távú, folyamatos és gondos adatbevitel esetén az egy-egy személlyel vagy családdal való kapcsolattartás története is pillanatok alatt áttekinthető.

Az irodai munka mindennapjait hivatott segíteni az Iktatás nevű rész, melyben több iktatókönyvet lehet nyitni, és ezekben évente újrakezdődő sorszámozással fő- és al- számos iktatás végezhető. Iktatott dokumentumaink kapcsolhatók személyekhez és naptári bejegyezésekhez is, illetve az elektronikusan rendelkezésre álló (kimenő) dokumentumok adatállományához, mely a programból közvetlenül előhívható.

A SÜNI program fejlesztése egyházunk pénzügyi támogatásával zajlott, és a tervek szerint 2004-ben is hasonlóan folytatódik. Ebből adódóan a gyülekezetek, intézmények számára a szoftver bevezetése nem jár költségekkel, mivel a SÜNI szabad forráskódú, bárki számára ingyenesen elérhető szoftver. Ezt megköveteli többek között a programban alkalmazott MySQL adatbázis használata, hiszen ez csak a szabad forráskódú projektek számára érhető el ingyenesen. A SÜNI Windows és Linux változata letölhető a http://suni.lutheran.hu internetcímről. A telepítőkészlet körülbelül 30 MB-os nagysága azonban a lassú internetkapcsolattal rendelkezők számára nem teszi lehetővé a letöltést, ezért gyülekezetek, illetve lelkészek kérésére CD-ROM-on elküldjük a programot. Ilyen irányú igényeiket az érdeklődők a suni@lutheran.hu címre küldött e-mailben jelezhetik.

Mivel a SÜNI csak most mutatkozik be a nagy nyilvánosság előtt, a fejlesztő ezúton bátorítja a lelkészeket és az érdeklődőket, hogy vegyenek részt a tesztelésben, és visszajelzéseikkel segítsék a program további fejlődését, tökéletesítését.

Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kísérünk vagy vezetünk?
Élő víz
Advent fényei
Irányfény
Boldogító és könnyű teher?
Keresztury Dezső
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A reménység gyülekezete
Mindig van lehetőség az újrakezdésre!
Zsinati bizottságok üléseiről
Lelkésziktatás Uraiújfaluban
Lelkésziktatás Várpalotán
Vásárra vitték a teológiát
Szépen szóló szavalók szereplése
Keresztutak
Magyarnak maradni - Európában
Évfordulók fényében
Evangélikusok
Budapesti evangélikus templomok
Az evangélikus oktatás nagykövete
Csak könnyedén?!
Családjaink védelmében
e-világ
Sikeres ügyvitel - nem csak interneten
Biblia a 35. századnak
Politikusok és hajléktalanok - egy akaraton
Felújítják Csokonai Vitéz Mihály síremlékét Debrecenben
Gareth Gates - egy istenfélő tinisztár
Hát már ő is?
Keresztény szemmel
Veled vagyok mindig
Hófehér cikk
evél&levél
Nincs reformáció Luther nélkül!
Szálka - gerenda
Szelíd vita a "Szégyen"-nel
Közlemények, nyilatkozatok
Tördelőszerkesztőt keresünk
Jótékonysági hangverseny és színielőadás
A közelmúlt krónikája
Kis gyülekezetek nagy munkában
Vendégségben a soproni diákok
Bemutatkoztak a líceum művészpalántái
130 éves az újpesti gyülekezet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Áhítatok minden napra
Egy kiállítás képei
A vasárnap igéje
Szívetek örömére
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 49 Sikeres ügyvitel - nem csak interneten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster