EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 49 - Áhítatok minden napra

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Áhítatok minden napra

Amilyen fontos a Krisztus-követő ember életében az emberek, a gyülekezet közössége, ugyanolyan fontos, hogy rendszeresen egészen egyedül maradjon Istennel – csendben, meditációban, imádkozásban. Amilyen fontos küldetésünk az, hogy az evangéliumot a templomfalakon kívül is hirdessük, olyan elengedhetetlen a belső szoba áhítatos csendje, a személyes szembesülés, a Szenttel való találkozás. Nem élhetünk csak a világban, de nem maradhatunk kizárólag a templomfalon belül vagy csak a belső szobában. A missziói parancs (Mt 28,18–20) ma is megadja küldetésünk alapját.

Keresztény kegyességünket minden korban végigkísérte a mindennapos elcsendesedés, a naponkénti áhítat, a Szentírás olvasása. Ez tartotta meg évszázadok alatt az embereket a biblikus alapokon. Ez nem engedte puszta moralitásba süllyedni a kereszténységet, a közösségeket, ez akadályozta meg, hogy a kialakuló törvényi szabályozások emberi szintjén mindössze egy erkölcsi alternatíva legyen a keresztény hit. Hiszen a törvény mellett az élő és ható evangélium naponkénti bemutatása a feladat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Krisztus szeretetét kell nap mint nap megmutatnunk a világnak.

A keresztény Európa és Magyarország víziójában élő társadalomnak azonban szembesülnie kell a hiszek a magam módján realitásával. Ennek a hitnek a tartalma azonban meghatározhatatlan, telve primitív vallásos jelenségekkel, különböző vallások egyes elemeivel, bálványimádással, emberek istenként való tiszteletével, karrierista törekvések vallásos köntösbe bújtatásával. A hiszek a magam módján mentalitásban az ember áll a középpontban, hiszen az egyén az, aki kiválasztja a neki leginkább megfelelő „hitet”, ő alakítja ennek hatásait a saját életében, ő maga kontrollálja egyedül életének tartalmát. A Jézusban bízó ember számára ez kevés, számára a tudatos Krisztus-hit felvállalása elengedhetetlen. Az Úr előtt akarja élni életét, vele számol, neki ad számot minden napjáról. Nem elégedhetünk meg tehát egyfajta „keresztény színezettel”, vállalnunk kell Isten Igéje és a Szentlélek vezetése által kapott küldetésünket.

Tehát egyfelől szükségünk van a belső szoba csendjére, másfelől irgalmas samaritánusként a jerikói úton kell lennünk, ahol találkozunk az arra haladókkal, akiknek szükségük van Isten szeretetére. Egyikről sem mondhatunk le.

Hetvenkét evangélikus teológushallgató ezen gondolatok jegyében készítette el azt az áhítatos könyvet, mely a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján ad segítséget az egyéni csendesség megéléséhez. Az áhítatok egy állandó, lehetséges rendet közölnek: énekajánlatokat az Evangélikus énekeskönyvből; egy bevezető, rövid fohászt; az Útmutató minden igéjét; az egyik kiírt ige alapján egy rövid igehirdetést, meditációt; a gondolatmenethez kapcsolódó idézetet; imádságot és befejezésül egy újabb éneket. A vasárnapok tartalmaznak még egy zsoltárt és sok esetben Bach-kantáták szövegrészleteit is. A 2003. adventtől 2004. adventig szóló könyvben a napok nevei nem szerepelnek, csak a dátumok, az esetleges későbbi használat megkönnyítése végett.

Építettünk evangélikus elődeink hasonló kiadványaira is, de az áhítatok jó része mai hangvételű, aktuális mondanivalót hordoz. Alkalmas arra, hogy egyéni elcsendesedésükben vezérfonal legyen az Útmutató igéin tájékozódók számára. Reménységem, hogy sokan élnek majd könyvünk segítsége által is a naponkénti áhítatok lehetőségével, „kötelezve” magukat a Szentírás-olvasásra, imádkozásra.

A hallgatók nagy lelkesedéssel, sok szeretettel készítették ezeket az írásokat a földi vándorúton velük együtt járók épülésére. Olvassuk naponként, induljunk utunkra Isten igéjével és áldásával, hogy Pál apostollal együtt elmondhassuk: „többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem” (Gal 2,20).

Ének: 459 szeptember 14.

Igék: Mk 6,48.50–51; Jn 9,24–38(39–41); Jer 16, 1–13

Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem.

Zsolt 32,8b

Rossz helyen szálltam le a buszról, és eltévedtem a városban. Képtelen vagyok kitölteni az adóbevallásomat. Nem találom azt a hivatali szobát, ahova átirányítottak az ügyemmel. Nem tudom, melyik újságot olvassam, melyik tévéadót nézzem, melyik politikusnak higgyek: hátha egyik sem mond igazat? Nem tudom, mire lennék alkalmas: legyek tanár, orvos vagy inkább menedzser? Minden összekuszálódott, nincs tiszta ösvény a lábam előtt. Csetlek-botlok a huszonegyedik század kulisszái között. Világfaluban élünk; nem történhet semmi a földgolyón úgy, hogy pár perc múlva ne tudna róla sokmillió ember. Ilyen értelemben a világ leszűkült, kisebb lett, de mégis végtelenül összetettebb, átláthatatlanabb. Még soha nem volt ennyire szüksége az embernek arra, hogy valaki utat mutasson neki az életben, a világban. Ismerjük fel helyzetünket, de ne essünk kétségbe: Isten is ismeri azt, és nemcsak azt ígéri, hogy kézen fog és vezet, hanem megtanítja nekünk, melyik úton járjunk, ahogy a gyerekek is egyedül mennek az iskolába, mikor megnőnek. Isten önállóságra nevel bennünket, mint egy jó szülő, aki tudja, hogy akkor nevel egészséges felnőttet gyermekéből, ha nem korlátozni akarja szeretetével, hanem támogatni. Isten akkor is rajtunk tartja a szemét, amikor járni tanulunk, és közben megbotlunk vagy elesünk; de az ő keze mindig ott van, hogy belekapaszkodjunk, ha egyensúlyunkat elveszítettük.

Azt akarod, hogy megszabadítsalak? Akkor hát ne kényeskedj, ne okoskodj, és ne oktass. Bízd rám magad: elégséges Urad leszek. Én választom meg az utat, amelyen kedvemre járj. Ha nem úgy megy, mint elgondoltad, ne hidd, hogy véged van. Csak magadnak ártasz ezzel, engem pedig gátolsz. Nem értelmedhez igazodva, hanem értelmedet meghaladva kell ennek meglenni. Süllyedj értelmetlenségbe, s akkor az én értelmemet adom neked. (Luther)

Istenem, add, hogy rád merjek hagyatkozni, és ne a saját eszemmel akarjam az életemet igazgatni. Segíts felismerni akaratodat, hogy azon az úton járhassak, amit nekem jelöltél ki. Tarts meg te, aki tökéletes vagy, mert bizonytalanok a lépteim, és folyton saját tökéletlenségemben botlom meg. Ámen.

Ének: 355

Johann Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kísérünk vagy vezetünk?
Élő víz
Advent fényei
Irányfény
Boldogító és könnyű teher?
Keresztury Dezső
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A reménység gyülekezete
Mindig van lehetőség az újrakezdésre!
Zsinati bizottságok üléseiről
Lelkésziktatás Uraiújfaluban
Lelkésziktatás Várpalotán
Vásárra vitték a teológiát
Szépen szóló szavalók szereplése
Keresztutak
Magyarnak maradni - Európában
Évfordulók fényében
Evangélikusok
Budapesti evangélikus templomok
Az evangélikus oktatás nagykövete
Csak könnyedén?!
Családjaink védelmében
e-világ
Sikeres ügyvitel - nem csak interneten
Biblia a 35. századnak
Politikusok és hajléktalanok - egy akaraton
Felújítják Csokonai Vitéz Mihály síremlékét Debrecenben
Gareth Gates - egy istenfélő tinisztár
Hát már ő is?
Keresztény szemmel
Veled vagyok mindig
Hófehér cikk
evél&levél
Nincs reformáció Luther nélkül!
Szálka - gerenda
Szelíd vita a "Szégyen"-nel
Közlemények, nyilatkozatok
Tördelőszerkesztőt keresünk
Jótékonysági hangverseny és színielőadás
A közelmúlt krónikája
Kis gyülekezetek nagy munkában
Vendégségben a soproni diákok
Bemutatkoztak a líceum művészpalántái
130 éves az újpesti gyülekezet
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Áhítatok minden napra
Egy kiállítás képei
A vasárnap igéje
Szívetek örömére
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 49 Áhítatok minden napra

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster