EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Isten titka

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe

Hozzászólás a cikkhez

Isten titka

Jn 17,1–10

Az utolsó vacsorán a tanítványok mindnyájan hallották: Jézus egy az Atyával. De mintha hiába hallották volna! Nem sokkal később, amikor a Gecsemáné kertjében látták a templomőröket, amint kezeiket a Mesterre vetik, egyikük sem hitte már az elhangzottakat. Mert hallották, de nem hallották meg Jézus szavát. Mint ahogyan nem hitték a kereszt alatt állva, és nem hitték akkor sem, amikor az Úr testét a sziklasírba rejtették. Húsvétkor, a feltámadt Krisztust látva, hallva, érintve felizzott szívükben a bizonyosság, de újra meg újra felmerültek kétségeik is. Máté a legőszintébb, mert megvallja, hogy amikor Jézus mennybemenetele előtt utoljára jelent meg a tizenegynek, azok „meglátva őt, leborultak előtte, noha kétségek fogták el őket” (Mt 28,17). Csak pünkösdkor, a Szentlélek kiáradása nyomán hallották meg, hogy az a Jézus, akivel együtt költötték el a húsvéti bárányt, és aki vacsora után elindult a megcsúfoltatás, a kínszenvedés és a kereszthalál mélysége felé, kezdettől fogva egy volt az Atyával, és az Atya mindvégig közösségben volt vele. Pünkösdkor értették meg, hogy az Írás is erről szól. Pünkösdi igehirdetésében – a Lélek indítására – Péternek rögtön eszébe jut, hogy már a zsoltáros megjövendölte: Isten nem engedi, hogy az ő szentje rothadást lásson.

A régi egyházatyák könyvtárakat töltöttek meg a Szentháromság titkát kutató írásaikkal, amelyekben a hogyan és miként kérdését próbálták megfejteni. Mégsem szégyellem: nem tudom, Jézus miként volt egy az Istennel a világ teremtése előtt. Nem tudom, miként volt egy az Atyával, amikor Mária emberként szülte meg. A Szentlélektől való fogantatásának titkát sem tudom megfejteni. Nem tudom, hogyan nyilvánult meg Isten hatalma Jézus csodáiban, és nem tudom, hogyan vett részt, miként volt jelen Isten a megfeszített Krisztus szenvedéseiben, halálában és a poklokra való alászállásában. Nem ismerem föltámadásának „technikáját”, és azt sem tudom, mi módon ül Krisztus az Atya jobbján, és hogyan van jelen mindenütt, bár a földi tekintetek elől elérhetetlen fény takarja. Mindezt nem tudom, de igyekszem nemcsak hallani, hanem meghallani is a halálba induló Jézus szavait: „Én és az Atya egy vagyunk!” Ezért hiszem és vallom, hogy ha közösségben élek a kereszt Krisztusával, akkor közösségben vagyok Istennel, mert a kereszt Krisztusa nem más, mint a Deus crucifixus, a megfeszített Isten! Ezért igyekszem nemcsak hallani, de meghallani is Pál apostol tanácsát: Isten erejét ebben a világban a megfeszített Krisztus erőtlenségében tapasztalhatom meg; Isten bölcsességét pedig az ő keresztjének bolondságában… Igyekszem mindezt nemcsak hallani, de meghallani is, amikor értelmem úgy ítél, hogy Isten ügye azoknak van kiszolgáltatva a világban, az egyházban, de sokszor még a gyülekezetben is, akik szolgálat ürügyén uralkodásra törnek, a maguk dicsőségét keresik, hatalmi harcokba bocsátkoznak, viszályt szítanak, bajt kevernek, rágalmaznak, kioktatnak, vádaskodnak és ítélkeznek. Mindezt látva igyekszem meghallani: botránkozás helyett a megfeszített Krisztus erőtlenségére kell hagyatkoznom, hogy a vele való közösségben tapasztaljam meg Isten csodálatos erejét, amely ezen a földön mindig erőtlenség által ér célhoz.

És szeretném a Deus crucifixusra, a megfeszített Krisztussal mindenkor egy Istenre irányítani azon testvéreim figyelmét, akik úgy érzik, hogy hiába igyekeznek Isten útján járni, mert Isten egyre távolabb kerül tőlük; akik úgy vélik, hogy életükben a gondok és bajok nem rendeződnek, hanem sokasodnak, és egyre elviselhetetlenebbek lesznek. Az ilyen kísértést szenvedőknek szeretném ajánlani, hogy ne csupán hallják, de igyekezzenek meghallani is Krisztus keresztjének kinyilatkoztatását: nem földi sorsunkban kell keresnünk annak bizonyítékát, hogy Isten gyermekei vagyunk. Hiszen a megfeszített Krisztus egészen biztos, hogy Isten Fia, sőt egy az Istennel, földi sorsa mégis arra utal, hogy Isten elhagyta és végleg elvetette őt. Ráadásul még az Írás is ezt látszik megerősíteni: „Átkozott, aki fán függ!” (Gal 3,13) De a megfeszített Krisztus – bár valóban viseli az Ádámtól örökölt átkot – nem átkozott, hiszen egy az Istennel! És akik benne hisznek, őt követik, azok sem lehetnek átkozottak, mert Isten gyermekei, még ha itt a földön ki is kell venniük a részüket Ádám átkos örökségéből. A Szentlélek nélkül Isten gyermekeinek állapota bizony kétségbeejtő! A Szentlélek viszont bizonyosságot ad az Isten Fiával, a megfeszített Krisztussal való közösségünkről. Ő maga a Deus crucifixus, az értünk megfeszített Isten.

Imádkozzunk!

Istenünk, mennyei Atyánk, köszönjük, hogy elküldted hozzánk szent Fiadat! Úr Jézus Krisztus, köszönjük, hogy megnyitottad előttünk az Atyához vezető utat! Szentlélek Isten, köszönjük, hogy minden nyomorúságban, megpróbáltatásban és elesettségben arról tanúskodsz, hogy Isten gyermekei vagyunk, és közbenjársz értünk kimondhatatlan fohászkodással. Szentháromság egy Isten! Egyedül téged illet a dicsőség most és örökkön-örökké. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Magyarázni? Imádni!
Élő víz
Heti útravaló
Megújultan szolgálni!
Egyházunk egy-két hete
Lelkésziktatás Rákoskeresztúron
Lelkésziktatás Sámsonházán
Kényszerpályán
Gyarapodni - Isten és emberek előtt való kedvességben
Isten országának kincse
Gyülekezeti ház Pesterzsébeten
Fiatal egyházközség - lélekben nagykorúan
Küzdelem a leépülő (fogyó, pusztuló) gyülekezetek megmentéséért
Keresztutak
Határhelyzeteink
Kitüntetés az alapítóknak - új névvel az unióban
Pünkösd óta "szól a rádió"
Evangélikus médiamunkások - az EU-határ két oldalán
A szlovákiai Rimaszombatban felavatták Petőfi Sándor életnagyságú szobrát
Evangélikusok
Szeretet, szolgálat
Frenkl Róbertet köszöntötték
Gondolatok - egy születésnap "ürügyén"
Erzsike néni
e-világ
Alázat és hűség - az izsóp
Keresztény szemmel
Szentírás és észérvek
Hair - átértékelt haj-jaj
A hét témája
Balassi és a Radvánszkyak
Istenes vagy istentelen költő?
Fejedelmi ajándék Balassagyarmatnak
evél&levél
Igaz, nem igaz
A közelmúlt krónikája
Evangélikus ezüst a vári focitornán
Bakancsot húztak
Testvér, iskola, testvériskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bonyhádi bravúr
Jótékonysági koncert a daganatos betegekért
Gondolatok egy szép, szomorú könyvről
A vasárnap igéje
Isten titka
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Csúnyán is szépen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 23 Isten titka

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster