EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Erzsike néni

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Erzsike néni

A harmadik nemzetközi matematikatörténeti és -oktatási konferenciát május 21–23. között rendezték meg Miskolcon. Nagy öröm volt számomra, hogy ezen a rangos szimpóziumon előadást tarthattam a Deák Téri Evangélikus Leánygimnázium felejthetetlen matematikatanáráról, Filarszky Erzsi néniről. A kiváló pedagógus méltó arra, hogy lapunk hasábjain is megemlékezzünk róla.

Filarszky Erzsébet 1900. július 7-én született Iglón, evangélikus családban. Édesapja dr. Filarszky Nándor nemzetközi hírű növénytantudós, édesanyja Kövi Ilona volt. Nándor bátyja orvos, Zoltán mérnök lett.

A család az édesapa budapesti elfoglaltságai miatt – hiszen a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója is volt – és feltehetően azért is, hogy Erzsébetnek megfelelő iskoláztatást biztosíthassanak, Budapestre költözött. Erzsébet az evangélikus Veres Pálné által alapított Országos Nőképző Egyesület iskolájában végezte középiskolai tanulmányait, kitűnő eredménnyel.

Ez az intézmény igen magas színvonalú volt. Itt tanított a 19. század végéig Beke Manó, a nőnevelés nagy úttörője, aki később, amikor már az egyetemen oktatta a matematikát, külön „csak nőknek” szóló matematikaórákat is tartott. Algebrakönyve sokak szerint a mai napig a legjobb ilyen jellegű tankönyv.

Az iskola igazgatója, Wagner Alajos szintén matematika szakos tanár volt. Mértantankönyvét használták országszerte a középiskolákban. Filarszky Erzsébetet matematikára és fizikára Wollenberg Ilona és Szabó Gáborné tanította. Osztályfőnöke, dr. Láng Margit egyike volt azoknak a nőknek, akik az elsők között szereztek hazánkban diplomát. Klasszika-filológusként számos írásával elismerést aratott. Osztályának „görögpótló” nevű tárgyat tanított. Ennek keretében a lányok a görög és római irodalom alkotásaival, a korszak történetével és műveltségével ismerkedtek meg – magyar nyelven, mivel görögül és latinul akkor csak a fiúk tanulhattak.

Középiskolai tanulmányai végeztével Erzsébet matematika–fizika szakra iratkozott be az egyetemre. Többek között Fejér Lipót, Beke Manó, Rados Gusztáv, Kürschák József óráit hallgatta. Fizikából Frőhlich Izidor, Rybár István és Pogány Béla tanította. Széles körű érdeklődésére jellemző, hogy kémiai előadásokat is látogatott, sőt Gombocz Zoltán magyar mondattani, Korniss Gyula és Pauler Ákos filozófia- és Fináczy Ernő pedagógia-előadásaira is bejárt. 1923. november 8-án kapta meg tanári diplomáját.

Friss oklevele birtokában két helyen is tanított, majd 1928. szeptember 1-jétől óraadó tanárként a Deák Téri Evangélikus Leánygimnáziumba került. „Azért hagyta ott a jó nevű iskolai állásait, hogy egyháza iskolájában taníthasson” – írja róla az intézmény igazgatója. Hatalmas lelkesedéssel és munkabírással vetette bele magát a tanításba. Matematikát, fizikát és egy osztályban német nyelvet, illetve háztartástant oktatott, ezek mellett osztályfőnöki teendőket is ellátott. Az összes tanulót ő érettségiztette matematikából. Örömmel vállalt külön feladatokat is, sokszor kísérte el az osztályokat a kirándulásokra. Mégis csupán 1932–33-ban nevezték ki az iskola rendes tanárává, amikor Bánkúty Dezső igazgató levélben kérvényezte ezt a minisztériumban.

Erzsi néni a matematika tanításában nagy gondot fordított az elméletre, a bizonyításokra, a szabatos kifejezésekre. Világos magyarázatai után csaknem minden órán ellenőrizte, hogy a diákok elsajátították-e a tananyagot. A röpdolgozatokat mindig kijavította a következő órára. Igyekezett mindent szemléltetve tanítani. Az elméleti anyag megtanulását a feladatok megoldásán keresztül mélyítette el. Itt is a megértésre helyezte a súlyt. A fizika tanításában bevezette az akkor még szokatlanul újszerűnek ható kísérletezést. Kísérleti eszközeinek nagy részét ő maga készítette. Diákjainak szakköröket indított, hogy mélyítse és bővítse ismereteiket. Mindezeken túl mégis a jellemnevelést tartotta a legfontosabbnak. Megkívánta tanítványaitól az igazmondást, a hibák beismerését, az őszinteséget, és ebben ő maga is példát mutatott. Erkölcsi erejével tartott rendet: sohasem volt gondja a fegyelmezéssel. Nagyon szerette a zenét: tanítványai sokszor látták a Zeneakadémia hangversenyein és az Operában. Szívesen úszott, teniszezett, síelt és korcsolyázott.

Nagyon megrázta az iskola feloszlatása. Bántotta őt, hogy ebek harmincadjára került az évtizedes munkával összeállított, gyönyörű matematika- és fizikaszertár. 1951-től a Teleki Blanka Leánygimnáziumban kapott állást, majd a Varga Katalin Gyakorlógimnáziumba került. Innen ment nyugdíjba anélkül, hogy életében bármikor hivatalos elismerést kapott volna. Idős korában – 1976-ban bekövetkezett haláláig – egykori osztályának tagjai gondozták.

Berényi Zsuzsanna Ágnes

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Magyarázni? Imádni!
Élő víz
Heti útravaló
Megújultan szolgálni!
Egyházunk egy-két hete
Lelkésziktatás Rákoskeresztúron
Lelkésziktatás Sámsonházán
Kényszerpályán
Gyarapodni - Isten és emberek előtt való kedvességben
Isten országának kincse
Gyülekezeti ház Pesterzsébeten
Fiatal egyházközség - lélekben nagykorúan
Küzdelem a leépülő (fogyó, pusztuló) gyülekezetek megmentéséért
Keresztutak
Határhelyzeteink
Kitüntetés az alapítóknak - új névvel az unióban
Pünkösd óta "szól a rádió"
Evangélikus médiamunkások - az EU-határ két oldalán
A szlovákiai Rimaszombatban felavatták Petőfi Sándor életnagyságú szobrát
Evangélikusok
Szeretet, szolgálat
Frenkl Róbertet köszöntötték
Gondolatok - egy születésnap "ürügyén"
Erzsike néni
e-világ
Alázat és hűség - az izsóp
Keresztény szemmel
Szentírás és észérvek
Hair - átértékelt haj-jaj
A hét témája
Balassi és a Radvánszkyak
Istenes vagy istentelen költő?
Fejedelmi ajándék Balassagyarmatnak
evél&levél
Igaz, nem igaz
A közelmúlt krónikája
Evangélikus ezüst a vári focitornán
Bakancsot húztak
Testvér, iskola, testvériskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bonyhádi bravúr
Jótékonysági koncert a daganatos betegekért
Gondolatok egy szép, szomorú könyvről
A vasárnap igéje
Isten titka
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Csúnyán is szépen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 23 Erzsike néni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster