EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Igaz, nem igaz

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Igaz, nem igaz

„A HIV-vírus Isten teremtménye. Pont”– írja Rozs-Nagy Szilvia és Lénárt Viktor a Szívvel, lélekkel, AIDS-szel… című cikkben (EvÉlet 2004. május 16.). „Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a baktériumok és a vírusok is Isten teremtményei, melyek a létükért és fennmaradásukért küzdenek” – hangzott el a dr. Papp Lajos szívsebészszel Minden kegyelem címmel készült interjúban (EvÉlet 2004. május 23.). Első olvasásra mind a két mondat ugyanazt állítja. Beszélgetek róla a családon belül és keresztény közösségben, többek között lelkésszel is. Valami ugyanis nem stimmel. Elolvasva és a Biblia tanításának mérlegére téve a két írást, be kell látnunk, hogy az AIDS-es cikk HIV-vírussal kapcsolatos állítása nem igaz, míg Papp professzornak a baktériumokról és vírusokról szóló mondata igaz. Miért gondolom, mondom mindezt?

A Bibliában a teremtésnél hétszer olvassuk azt, hogy „látta Isten, hogy ez jó”, illetve ezt: „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” Ha ez igaz – márpedig keresztény ember nem indulhat ki másból –, akkor az élővilágban teremtett isteni rend is jó. E rendnek elemei, alkotói és részesei a baktériumok és a vírusok is, amelyek a dinamikus változásban lévő biológiai egyensúly (nem statikus egyensúlyról van szó) fenntartásának fontos szereplői. Vagyis annak, hogy egyes növény- és állatfajok tartósan vagy földi értelemben véglegesen ne jussanak domináns helyzetbe, hogy egyes növény- és állatfajok rövid időn belül ne pusztuljanak ki, valamint hogy a fajok láncolatában mindegyik maradjon meg addig, amíg a feladatát egy másik át nem veszi. Az élővilág egyszerűbb és fejlettebb szereplőinek Istentől a teremtésben kapott feladata ez.

Akkor tehát az AIDS betegséget okozó HIV-vírusnak meg a kolera, pestis, TBC stb. kórokozójának, illetve a rákkeltőknek is ez a feladatuk? Vajon ők is Isten teremtményei? Mennyiben igen és mennyiben nem? Azt mondhatjuk, hogy ezen vírusok molekuláit, genetikai szerkezetét is Isten teremtette – de nem az ember elpusztítására. Az embert szerető Isten nem tesz ilyet. Az ember a bűnbeeséskor – a teremtés után, azóta mindig és ma is – fellázadt és fellázad Isten ellen. E lázadásának következményei vannak: betegségek, háborúk, népirtások, szenvedés, a környezet manipulációja és pusztítása stb. A vírusok, baktériumok, gombák stb. akkor válnak betegségek kórokozóivá, amikor a bűn következményei lesznek. Isten nem HIV- és veszettségvírusokat, kolera- és TBC-baktériumokat teremtett, hanem a bűn eredményeként ezek az organizmusok azokká váltak. Meghalunk, pedig Isten nem teremtette a halált, csak az életet. A halál az Isten elleni lázadásunknak, vagyis a bűnnek következménye.

Isten azonban nem nyugodott bele abba, hogy a bűn fizetsége a halál legyen. Jézus Krisztust küldte el, hogy halálával megmentse a bűn következményeit viselő embert. Isten azonban nem kényszeríti ránk a kegyelmét: kéri, fogadjuk el, mert ő ingyen adja. Súlyosabb esetben a bűn külső következményeit az újjászületett ember is élete végéig hordozza, de a belső embere tiszta lehet, olyan, mint a ma született csecsemő (quasi modo geniti). A mennyei Atya szereti és magához hívja az AIDS-eseket, a TBC-seket, a leprásokat, a depressziósokat – de gyűlöli az AIDS-et és a többi nyomorúságot okozó bűnt.

Befejezésül egy személyes kérés. Rozs-Nagy Szilvia és Lénárt Viktor azt írják cikkükben, hogy az AIDS-eseknek „túl sok elutasításban volt eddig részük az egyház részéről”. Kérem, fejtsék ki, hogy mely egyház részéről érte őket elutasítás. Magyarországon az evangélikus egyház és gyülekezetei részéről hol és mikor tapasztaltak ilyesmit? Ha konkrét esetekről tudnak, osszák meg velem. Postacímem a szerkesztőségben megtalálható.

Garádi Péter (Biatorbágy)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Magyarázni? Imádni!
Élő víz
Heti útravaló
Megújultan szolgálni!
Egyházunk egy-két hete
Lelkésziktatás Rákoskeresztúron
Lelkésziktatás Sámsonházán
Kényszerpályán
Gyarapodni - Isten és emberek előtt való kedvességben
Isten országának kincse
Gyülekezeti ház Pesterzsébeten
Fiatal egyházközség - lélekben nagykorúan
Küzdelem a leépülő (fogyó, pusztuló) gyülekezetek megmentéséért
Keresztutak
Határhelyzeteink
Kitüntetés az alapítóknak - új névvel az unióban
Pünkösd óta "szól a rádió"
Evangélikus médiamunkások - az EU-határ két oldalán
A szlovákiai Rimaszombatban felavatták Petőfi Sándor életnagyságú szobrát
Evangélikusok
Szeretet, szolgálat
Frenkl Róbertet köszöntötték
Gondolatok - egy születésnap "ürügyén"
Erzsike néni
e-világ
Alázat és hűség - az izsóp
Keresztény szemmel
Szentírás és észérvek
Hair - átértékelt haj-jaj
A hét témája
Balassi és a Radvánszkyak
Istenes vagy istentelen költő?
Fejedelmi ajándék Balassagyarmatnak
evél&levél
Igaz, nem igaz
A közelmúlt krónikája
Evangélikus ezüst a vári focitornán
Bakancsot húztak
Testvér, iskola, testvériskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bonyhádi bravúr
Jótékonysági koncert a daganatos betegekért
Gondolatok egy szép, szomorú könyvről
A vasárnap igéje
Isten titka
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Csúnyán is szépen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 23 Igaz, nem igaz

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster