Csillaghegy-békásmegyeri evangélikus gyülekezet
 
1%

 
Menü
Csillaghegy-békásmegyeri evangélikus gyülekezet
IDŐSOTTHONÉPÍTÉS
A Penúél alapítványról
Alapítólevél
Alapkőletétel
Az idősotthon építésének eseményei
 

IDŐSOTTHONÉPÍTÉS

Az idősotthon építésének története

2001 januárjától a Széchenyi-terv teremtett esélyt az egyházak számára nyugdíjasház vagy idősotthon építésére, nagy értékű állami támogatással. Sok egyház, így az evangélikus egyház számos egyházközsége is élt a lehetőséggel.

Gyülekezetünk már a templomépítéssel egyidejűleg tervezte egy szociális-diakóniai intéz-mény felépítését, ezért úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be idősotthon létesítésére. Pazár Béla építész az idősotthon építési engedélyezési terveit az eredeti tervekhez igazodva, a külső és belső építészeti elemeket változatlanul megőrző formában készítette el. A gyülekezet 2001 első félévében nyújtotta be pályázatát, amelyet támogatott a MEE vezetősége is.

A átdolgozott, majd ismét benyújtott pályázattal végül 2003-ban 496.482.196,- Ft vissza nem térítendő állami támogatást nyertünk idősotthon építésére. Ez az összeg a beruházás 70%-aát fedezi, melyhez még 30%-os önrészt kell biztosítani.
2004-ben elkészíttettük a szeretetház építési engedélyezési, illetve kivitelezési és versenyeztetési tervdokumentációját, és megszereztük az építési engedélyt. 2004 nyarán kiírtuk a közbeszerzési eljárást.
Előkészületeinket 2004 szeptemberében váratlan akadály szakította félbe. Az előzmények ellenére a MEE Országos Presbitériuma elutasította a projekt minden támogatását, tehát az önrész egy részének megfizetését, illetve az önrész előteremtését biztosító bankkölcsön felvételéhez szükséges garanciavállalást is, ezért a közbeszerzési eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani.

Az elmúlt több mint két esztendőben partnereket kerestünk az önrész biztosítására. Hosszas tárgyalásokat követően 2006 első felében külön alapítványt hoztunk létre a hiányzó önrész összegyűjtésére. A Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség idősotthonának felépítésére bejegyeztetett Penúél Alapítvány számlájára 150.000.000 forint adomány érkezett, amellyel biztosítottuk a pályázati kiírás szerint kötelező önrészt.
A korábban lefolytatott és eredménytelennek nyilvánított közbeszerzi eljáráson nyert tapasztalatok alapján, illetve mivel az eltelt években a költségek jelentősen megnövekedtek, felkértük Pazár Bélát és társait, hogy dolgozzák át a terveket. Az új tervek 2007. február közepére elkészültek, ennek alapján a módosított építési engedélyt az önkormányzat megadta.

Az új közbeszerzési eljárást 2007 első felében folytattuk le. A kivitelezés nyertese a MERKBAU Kft. lett. A fővállalkozói szerződést 2007. június 22-én, a 496 M forintos állami támogatás folyósítására vonatkozó megállapodást pedig 2007. július 27-én írtuk alá.

A kivitelező 2007 augusztusának elején megkezdte a munkát, a műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi engedély megszerzésének vállalt határideje: 2008. augusztus 1.

Az "építészfórum" híradása az idősotthon
használatba vételéről,
2008.11.16.

Társoldalak
A GYÜLEKEZETRŐL
A gyülekezet- és templomépítő alapítványról
TEMPLOMÉPÍTÉS
ÉS A TEMPLOM

KÖZZÉTÉTELI LISTA
KÖZÉRDEKŰ ADATOK
Intézményi költségvetések
Intézményi beszámolók
GAUDIOPOLIS SZERETETHÁZ
A SION Nevelőszülői Hálózatról
Hét ♥ Hárs
Kiadványaink
Képtár
KÉPGALÉRIÁK
 
Képek

A kezdet 3202
A terv 3203
071010 3222
Alapkőletételnél 30341
Alapkőletétel 3039
Koppantásra 3040
071216 3042
Templomkertből 3010
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster