Gyülekezet
Menü
Hírek
Advent
 

Advent

Mit is jelent az "Advent" szó?

Advent, Adventus Domini = eljövetel, az Úr eljövetele. Advent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés, a várakozás időszaka.

Mikor tartjuk az Adventet?...

Advent - egyben az egyházi év első vasárnapjával kezdődik. Négy hétből áll. a negyedik többnyire csonka.(idén nem!). A liturgikus szín: lila, amely megegyezik a böjt liturgikus színével.

Milyen Úrjövetelről emlékezünk meg Adventben?

  1. Történelmi Úrjövetel. Az Ószövetség várakozása Krisztus első eljövetelére "az idők teljességében"; Karácsonykor ünnepeljük Jézus születését. 2. Kegyelmi Úrjövetel. A keresztyén ember folytonosan várja, hogy szívében is megszülessék az Úr Jézus. Ezért kell nap, mint nap megújulnunk a Szentlélek segítségével.
  2. Eszkatológikus eljövetel. A hívő lélek várakozása Krisztus második eljövetelére az Utolsó Napon, melyen mindannyiunknak meg kell állnunk az Úr ítélő széke előtt. Ez a nap csak a hitetlen ember számára félelmetes; a hívő ember számára az Isten országának az eljövetelét jelenti, amelyen szól Jézus bátorítása: "Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok."(Lukács evangéliuma 21. rész, 28. vers)

Melyek az Advent sajátos gyakorlatai?

  1. Csönd, elmélkedés, imádság.

Foglalkozzunk többet Isten dolgaival, ismerjük meg jobban azt, akit várunk. Legyünk többet csöndben, magunkban. Kerüljük most a hangos helyeket, izgalmakat, szórakozásokat. Ragadjunk meg minden alkalmat az Isten beszédének a hallgatására, az Ige olvasására, imádkozásra. 2. Készülés Karácsonyra. Készüljünk elő Karácsony méltó ünneplésére. Ajándékainkat a helyes lelkület és szeretet készítse elő és hitelesítse: gondos, személynek szóló kiválasztás, és nem üzleti szellem. 3. Bűnbánat. A közelgő Karácsony várakozásában szorgosan, mégis vidáman tisztítsuk ki lelkünket minden szennytől.

Melyek az Advent szimbólumai?

  1. A lila szín: az összeszedettség, szent fegyelem és bűnbánat színe.
  2. Nem liturgikus jelkép, de segítheti elmélyülésünket az újabb korban divatba jött Adventi koszorú. Mintegy élő naptár mutatja a családnak, a templomi közösségnek és a családnak a Karácsony közeledését.

Az ádventi koszorú eredete: Johann Hinrich Wichern hamburgi evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút 1839-ben. Egy 1,20 méter átmérőjű fakereket feldíszített fenyővel és 25 gyertyával (akkor 25 napos volt az advent). A veszélyeztetett fiatalok otthonában - amelynek a vezetője volt - a lelkész felfüggesztette a koszorút, és naponta egy gyertyával többet gyújtottak meg kis áhítat keretében. Később jött használatba a négy gyertya. Ezek Ádvent négy vasárnapjára emlékeztetnek. A gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg - egy imádság mellett: első vasárnap egy, második vasárnap két, harmadik vasárnap három, negyedik vasárnap négy gyertyát. Ezzel a fénnyel szimbolizáljuk azt a fényt, amelyet Jézus hozott a világba.

Mi jellemzi az Adventi lelkületet?

  1. Saját gyengeségünk, megváltásra való rászorultságunk tudata, mert "Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak megkegyelmez" (Jak 4,6). 2. Bűnbánat: bűnös múltunk elutasítása, állandó fohászkodás Isten irgalmáért: "Mutasd meg nekünk, Urunk, irgalmasságodat!" (Zsolt 84,8). 3. Figyelmes, éber várakozás, reménykedő virrasztás: "Virrasszatok, mert amely órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia!" (Mk 13,35).
  2. Ádventje legyen a Jézus Krisztus-várás áldott alkalma. Adjon az Isten minden kedves Olvasónak és szeretteinek szeretetben gazdag Karácsonyt, kellemes ünneplést és eredményekben gazdag, boldogabb Új Esztendőt!

Erdélyi Zoltán lelkész

EVANGÉLIKUS ISTENTISZTELETEK

Karácsony ünnepén, ó-év estéjé, valamint az Újévben

December

  • 17. (csütörtök), az Idősek Klubjában: 13.00 órakor istentisztelet - Úrvacsorával
  • 18. (péntek), a Szociális Otthonban: 14,00 órakor istentisztelet - Úrvacsorával
  • 24. Szenteste: 23,00 órakor
  • 25. Karácsony ünnepe: 10,00 órakor istentisztelet - Úrvacsorával
  • 26. Karácsony 2. napja: 10,00 órakor istentisztelet
  • 31. Ó-év este: 16,00 órakor istentisztelet - Úrvacsorával

Január

  • 1. Újév napja: 10,00 órakor istentisztelet - Úrvacsorával
  • 6. Vízkereszt napja: 10,00 órakor istentisztelet

Bejelentésre, kérésre az Úr szent vacsoráját házhoz visszük !

Elérhetőség:

Nagyszénás-Gádorosi Evangélikus Egyházközség Lelkészi Hivatala

Erdélyi Zoltán lelkész

H5931 Nagyszénás, Szabadság u. 34. Tel.: 68 444 571, Mobil: 06 20 824 3417

E-mail: zoltan.erdelyi@lutheran.hu Honlap: http://nagyszenas.lutheran.hu

Kiss András pénztáros, Mobil: 06 20 824 4955

Társoldalak
Vakáció
Templomjavítás
Templom-használat
Támogatás
Szentlélekváró hét 2009
Örök Élet vasárnap
KÖZLEMÉNY
2007. év
Ébredjetek!
Készülôdés adventre
Fórum 2009
 


Evangélikus Egyház Gyülekezeti és intézményi honlapok Nagyszénás-Gádorosi Evangélikus Egyházközség Nagyszénás-Gádorosi Evangélikus Egyházközség Hírek Advent

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster