Elfogadhatatlan zárszámadás

A zárszámadási törvényjavaslat 2005. október 24-i vitáján az Országgyűlés elfogadta a költségvetési és pénzügyi bizottság javaslatát. A történelmi keresztény egyházak tiltakozásukat fejezik ki.

A zárszámadási törvényjavaslat tegnapi vitáján a költségvetési és pénzügyi bizottsági javaslatát elfogadta az Országgyűlés. A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői - az eddigi évek gyakorlatán alapuló szakértői számítások alapján - 1,917 milliárd forintot tartanak jogszerűnek és elfogadhatónak.

A zárszámadás készítői ezzel szemben 112 millió forintot terjesztettek elő. A módosító javaslat nyomán a beterjesztett 112 millió forintot 912 millió forintra változtatta az Országgyűlés. A költségvetési és pénzügyi bizottság javaslata nyomán hozott döntés az egyházak számára - az egyeztetések elmaradása és az eddig ismert számítási elv semmibevétele miatt - továbbra is elfogadhatatlan. Az egyházak vezetői továbbra is értetlenségüket fejezik ki a kormányzatnak a kérdésben tanúsított, az egyeztetések értelmét is megkérdőjelező magatartása miatt.

Budapest, 2005. október 25.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke

 D. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke