English - Deutsch
 

A mai nap igéi

Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. (Ézs 54,7)

Jézus mondja: Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok. (Jn 14,18)

Olvasmányok: Mt 10,26?33 és Péld 19,16?23


Lelki útravaló a mai napra

Szívbe markoló, kései regénye Móricz Zsigmondnak az Árvácska. A főszereplő kislány, a nevelőszüleinek kiszolgáltatott Csöre alakját Móricz saját örökbefogadott gyermekéről, Erzsikéről mintázta. Megalázó életének Erzsike - becenevén Csibe - éppen véget akart vetni, amikor az író rátalált. Csibe később éveken át mesélt Móricznak arról, hogy milyen az árvaság. Mesélt kisgyermekkoráról, a nevelőszülőknél eltöltött időről, beszélt az elszenvedett kínokról. A szűnni nem akaró emlékek arról tanúskodtak, hogy Csibe életébe mélyen beleivódott az árvaság. Nem volt, aki őszintén szeresse őt, a gondoskodást csak pénzért vállalták érte. Keresni akartak rajta, dolgoztatták és éheztették, ütötték-verték, iskolába nem engedték. Rosszabb sorban tartották, mint az állatokat. A regény végén egy égve felejtett gyertyától lángra kap a kamra, Árvácska búvóhelye, és hamuvá lesz az egész ház. Az otthon melege helyett a pusztulás hevét sugárzó tűz mégis mintha a kislány gyötrelmeit is magával ragadná. Az író e szavakkal fejezi be regényét: ?Nyoma sem látszott annak, hogy itt ház állott, és hogy abban emberek éltek, s azok az emberek itt elmúltak... Elmúlt a hangjuk és a mozgásuk, elmúlt a rosszaság és elmúlt a kegyetlenség. Minden békés lett, átalakult, másfajta valamivé az egész élet. A nyelvekből üszök lett, s a sértegetésekből füst és pára.?

A Biblia Isten Lelkét tűzhöz is hasonlítja. Jézus ajkán mégsem az elmúlás, hanem a jövő ígérete szólal meg, amikor gondoskodásáról biztosítja tanítványait. Pártfogót ad nekik, hogy velük legyen mindörökké.

?Ha szegény vagy és ha árva, / Jézus vár, tied már / Minden gazdagsága. / Kincset kínál, örök égit. / Mi szükség fájna még, / Ha ő megelégít?? (EÉ 162,3)


Bácskai Károly


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

Lelki útravalónk az Északi Egyházkerület lelkészei által szerkesztett IgeIdő c. kötetből való.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napi ige
Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. (Ézs 54,7)
 


Evangélikus Egyház Evangélikus portál Napi ige a Bibliából - lelki táplálék

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster