English - Deutsch
 

A mai nap igéi

Szentháromság ünnepe után 10. (Jeruzsálem) vasárnap

Akik megmenekülnek és megmaradnak Júda házából, azok újra gyökeret vernek lenn, és gyümölcsöt hoznak fenn. (2Kir 19,30)

Ha a gyökér szent, az ágak is azok. (Róm 11,16)

Olvasmányok: Mk 12,28?34 és Róm 11,25?32

Igehirdetési ige:Lk 20,9?19

Az ünnep igéje:Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott. (Zsolt 33,12)


Lelki útravaló a mai napra

Még Pécsett laktam, sokat jártunk a barátaimmal kirándulni, túrázni a Mecsekbe. Nagyon szerettem a dombok illatát, a zöldellő réteket, a hűs, erdős részeket. Egy alkalommal találtunk egy fát. Gyökereinek egy része kilátszott a földből, törzsének egyharmadát elrágták a férgek, de még bontotta a rügyeket a kora tavaszi délutánon, még megpróbált kizöldellni. A gyökér a helyén volt, ezért az ágak tovább tudtak élni.

Ezt valahogy meg kellene tanulnunk, el kellene lesnünk a természetből: hogy jó helyen gyökerezzünk. Mert amíg a gyökerek rossz helyen vannak, addig az ágak nem tudnak megfelelően táplálkozni. Amíg a gyökerek nem megfelelő földből próbálnak tápanyaghoz jutni, addig az ágak szenvednek, sínylődnek, végül pedig elszáradnak. Amikor nem jó helyen keresi az ember a boldogulását, akkor nem lesz boldog, csak kínlódik, szenved, nem találja helyét az életben. Amikor az ember életének rossz a kiindulási alapja, akkor nem lehet jó a végeredmény sem. Akkor változtatni kell, keresni kell egy másik helyet a gyökereknek.

Magában Istenben, az ő végtelen, örök szeretetében kell az embernek gyökeret verni. Mert abból tudunk táplálkozni, erőt nyerni, szeretetet sugározni mások felé. Ha a szeretetben gyökerezünk, akkor a szeretetet teremjük. Ha a végtelen isteni szeretet az ember életének forrása, akkor a szeretet ágai életre kelnek, és jó gyümölcsöket teremnek.

Mennyei Atyám! Kérlek, add, hogy életem alapja a Te szereteted legyen.
Add, hogy átéljem, milyen az, mikor a szeretet nem fogy el, hanem végtelenül árad szét az emberek között! Amikor sem gyűlölet, sem önzés, sem harag, sem félelem nem tudja megállítani. Kérlek, add, hogy eszközöd legyek a szeretet továbbadásában! Ámen.


Vladika Zsófia


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

Lelki útravalónk az Északi Egyházkerület lelkészei által szerkesztett IgeIdő c. kötetből való.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napi ige
Akik megmenekülnek és megmaradnak Júda házából, azok újra gyökeret vernek lenn, és gyümölcsöt hoznak fenn. (2Kir 19,30)
 


Evangélikus Egyház Evangélikus portál Napi ige a Bibliából - lelki táplálék

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster