Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 38 - Püspökiktatás Petrőcön

Keresztutak

Püspökiktatás Petrőcön

Szeptember első vasárnapján ritka ünnepi esemény helye volt Bačsky Petrovac, azaz Petrőc.

Ezen a napon iktatták be tisztségébe a Jugoszláviai Szlovák Evangélikus Egyház új püspökét, Samuel Vrbovskyt.

Az Újvidék közelében fekvő Petrőcön több ezer evangélikus szlovák él. Az ottani evangélikus egyházközség az egyházkerület legnagyobb, legerősebb gyülekezete. Samuel Vrbosky hosszabb ideje ebben a gyülekezetben szolgált esperes-lelkészként.

A püspökiktató istentiszteleten a Jugoszláviai Evangélikus Egyház tagjai mellett jelen voltak a vajdasági testvéregyházak, a világi hatóságok képviselői, a szomszédos országokból érkező hivatalos egyházi vezetők, Magyarországi Evangélikus Egyházunk képviseletében pedig e sorok írója.

A zsúfolásig megtelt templomban hatalmas erővel zengett az ének a hívek és az énekkar ajkán.

Az ünnepi szertartást a vajdasági lelkészek közreműködésével dr. Julius Filo, a Szlovák Evangélikus Egyház elnök-püspöke végezte. Ő hirdette az igét, és iktatta be hivatalába az újonnan megválasztott püspököt. Ezt követően az új püspök mondotta el beköszöntő beszédét, amelyben megköszönte az őt választók bizalmát, röviden vázolta terveit, s kérte, hogy támogassák őt felelősségteljes munkájában.

A püspökiktató ünnepi istentisztelethez kapcsolódó közgyűlésen és az azt követő ebéden sok köszöntés hangzott el. A szomszédos Déli Egyházkerület püspökének megbízása alapján e sorok írója köszöntötte az új püspököt, emlékeztetve őt a Németországban együtt eltöltött tanulmányi időre. Samuel Vrbovsky örömmel vette a személyes hangú testvéri köszöntést.

A Bácskában és Békés megyében élő evangélikusok a múlt századokban testvéri kapcsolatban voltak egymással. A békéscsabai gyülekezet lelkészei közül többen is hosszabb-rövidebb ideig szolgáltak a bácskai gyülekezetekben.

Az új püspök kifejezte reményét, hogy a testvéri kapcsolat elmélyül a két egyház között, s ennek gyümölcseként a jövőben sor kerül kölcsönös látogatásokra is.

Adja Isten, hogy így legyen!

Táborszky László