Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 39 - A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium hagyományai a Kossuth-évforduló kapcsán

A hét témája

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium hagyományai a Kossuth-évforduló kapcsán

Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói már jóval 1945 előtt hagyományt teremtettek a névadó születésnapjához kapcsolódva.

Ők annak idején Tokajból túráztak (gyalog!) Monokra, hogy koszorú elhelyezésével adózzanak Kossuth emlékének.

Miután gimnáziumunk ismét egyházi fenntartásba került, 1994-től újra felelevenítettük ezt a kedves hagyományt. Évente mindig egy-egy busznyi (közel félszáz) tanuló látogat el szeptember 19-én Monokra.

A 200 éves évfordulóra készülve először csak a monoki hagyomány egész iskolára történő kiterjesztésében gondolkodtunk. Végül a nyíregyházi Kossuth-emléknap csütörtöki nagyrendezvénye után, szeptember 21-én, szombaton vonatra szállt a gimnázium egész diáksága és tantestülete, hogy megkoszorúzza a névadó szülőházát, és ellátogasson a tállyai evangélikus templomba is, ahol Kossuth Lajost megkeresztelték.

Tállyán a templomban hálaadó istentisztelet keretében előbb Veczán Pál esperes hirdetett igét, majd Nádorvári Béla tanár ismertette meg alaposabban a diákokat Kossuth Lajos életútjával. Előadása után növendékeink rövid kulturális műsort adtak, azt követően pedig a Dongó együttes koncertjét hallgattuk meg.

Délben buszra szálltunk, hogy a monoki szülőház udvarán – rövid megemlékezés, szavalat és a Szózat eléneklése után – a tanulók osztályonként elhelyezzenek egy-egy koszorút Kossuth Lajos szülőházának emléktáblájánál.

Tar Jánosné

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium