Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 40 - Megfrissülő kapcsolat a régi szálakból

Keresztutak

Megfrissülő kapcsolat a régi szálakból

Előző számunk címoldalán rövid hírben jeleztük, hogy hazánkba érkezett a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház meghívására dr. Manfred Sorg, a Wesztfáliai Evangélikus Egyház püspöki rangú elnöke (Präses).

A nyolc tagú wesztfáliai delegáció egy hetet tartózkodott Magyarországon. Hét vendégünk először járt hazánkban! Számukra nem csak az egyházi találkozások sora, de az ország szépsége, változatos volta éppenúgy élményt jelentett, mint a magyar emberek megismerése. Sorg elnök kíséretében az ottani egyház vezetőségének három tagja, az országos egyházi hivataluk néhány munkatársa és két lelkész volt jelen.

A wesztfáliai kapcsolat nem újkeletű. Egyházunk korábban igen intenzíven ápolta a közös szálakat. A református egyház pedig hosszú évek óta hivatalos partneri viszonyt tart fenn. Az elmúlt években hivatalos szinten szüneteltek a kapcsolatok, bár személyes találkozások, ill. Néhány ösztöndíjas csereprogram zajlott.

Egy évvel ezelőtt Szebik Imre elnökpüspök és Hafenscher Károly országos irodaigazgató felkereste Bielefeldben Manfred Sorg egyházelnököt és meghívta Magyarországra. Reménységünk szerint a hagyományos jó kapcsolat ismét intenzív testvéri együttmunkálkodásban folytatódik.

A látogatók programja nem csak zsúfolt, de igen színes is volt. Felkeresték mindkét egyház vezetőségét. Ellátogattak az Evangélikus Hittudományi Egyetemre és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorához. Voltak Győrben, a Dunántúli Egyházkerület székházában, valamint Pápán a református teológián és gimnáziumban. Egyházunk elnökségének egy része az Északi Egyházkerület székházában folytatott informatív tárgyalásokat Sorg elnökkel és kíséretével. Magyar részről jelen volt D. Szebik Imre elnök-püspök, Benczúr László orsz. Felügyelő-helyettes, Sólyom Jenő déli kerületi felügyelő, Hafenscher Károly országos irodaigazgató és szirmai Zoltánné külügyi osztályvezető. Fontos állomása volt a találkozásnak az a teológiai fórum a Református Egyház Zsinati Irodájának székházában tartottak a három egyház vezetőjének szolgálatával.

Mindkét vendéglátó örült a wesztfáliai testvérek itt-tartózkodásának. Különösen is fontos volt az együtt töltött napokban, hogy vendégeink a maguk eszközeivel is segítették, hogy a két magyar protestáns egyház egymáshoz való kapcsolata is szorosabbra fűződhessen.

OI