Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 40 - "Nincs szebb, mint egy részeg éjszaka"

Keresztény szemmel

"Nincs szebb, mint egy részeg éjszaka"

Embere válogatja, ki mit tart csodaszépnek.

A fenti értékelés egy önfeledt slágerből ütötte meg a fülemet. Lám, hazánkban milyen haladó a szabad véleménynyilvánítás avagy ismeretterjesztés, a fő rádióban közkinccsé énekelve! Hadd tudja meg mindenki! Nem is oly régen TV-dicsfénytől övezett dalbeli exhajadon dicsekedett azzal, hogy ő már konfirmációja idején sem volt szűz. Ez ám a hősi állapot! Immár nem konfir-, hanem deformáció a divat. A soron következő zeneművek, mondjuk, a válogatott trágáriák lehetnek a Mocsokrata kft igényes gondozásában. Utána jöhet, mihelyt lehet, a gyermekmegrontó piac igényeinek kielégítése, a behízelgően csengő másság jegyében. Nincs többé álszemérem, csak valódi szemérmetlenség. (Mit is jelent ez a szó? Rég nem hallottuk.)

Egy népnek-nemzetnek úgy lehet aránylag könnyen a nyakára ülni, hogy erkölcsét egyre hígabbá silányítják, s Istene helyére az aranyborjút protezsálják be hanyag eleganciával, természetesen az ő érdekében. Panasz esetén mint hivatott útmutatók szelíden ajánlják a legszebbet: nézze az egész életet egy részeg éjszakának. A mámor persze ideológia is lehet, csak jövedelmező legyen. (Vajon kinek?)

Mindezek közepette ne felejtsük: az ördög sokkal körmönfontoltabban fekete, mint amilyennek festik. Ruhatára ugyanis pokolian gazdag. (Neki aztán van miből.)

Dr. Bodrog Miklós