Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - A mogyoródi száznegyvennyolcak

Egyházunk egy-két hete

A mogyoródi száznegyvennyolcak

Egy leánygyülekezet templomszentelési emlékünnepe

Mogyoródi leánygyülekezet templomszentelési emlékünnepe
„Szép a munka, mely templomot épít, És harangszót küld a magas égig, Szép a munka, mely az Urat áldja, És jutalmát csupán tőle várja” – idézte D. Szebik Imre püspök Juhász Gyula néhány sorát, mikor október 12-én köszöntötte a gyülekezetet a fennállásának századik évfordulóját ünneplő mogyoródi templomban.

Az esős idő ellenére is zsúfolásig megtelt a Fóthoz közeli kis templom ezen a szombat délutánon. A kezdő oltári szolgálatot a püspök mellett Detre János esperes és Dr. Cserhátiné Szabó Izabella, a gyülekezet lelkésze végezte.

  1. Szebik Imre püspök a 65. zsoltár 5. verse alapján hirdette Isten igéjét. Prédikációjában arról beszélt, hogy az elmúlt száz esztendőben négy nemzedék tagjai találkozhattak itt egymással és Istennel. Isten tette, teszi szentté a templomot és élővé a gyülekezetet.

Az istentiszteletet rövid közgyűlés követte, ahol a gyülekezet felügyelője, Kurucz Lajos a vendégek köszöntése után visszatekintett a templom történetére, a belső felújítással kapcsolatos munkálatokra, megköszönve mindenkinek az anyagi és kétkezi segítséget. Elmondta, hogy a templomot 1902. május 11-én szentelték fel. Köszöntötte Szita István lelkész-festőművészt is, aki az előző felújítás alkalmával, 1967-ben festette meg az oltárképet. A mostani munkák, festés, mázolás, burkolás, a villamoshálózat felújítása és a lámpatestek cseréje igen rövid időn belül, mindössze két és fél hónap leforgása alatt készült el.

„Templomunk, drága vagy nekünk” – hangzott az ének ezen az istentiszteleten. A fóti anyagyülekezet kicsiny leányegyháza, a mogyoródi közösség nemcsak szavakkal, de tettekkel is bizonyította ezt, hiszen jelentős anyagi áldozatot hozott azért, hogy megújulhasson ez a kedves, öreg templom. A felújítási munkálatok költségeihez az önkormányzat háromszázezer forinttal járult hozzá, a fennmaradó egymillió 531 ezer forintot a gyülekezet tagjai adták össze. Éveken keresztül gyűjtöttek; a régi tanítólak kiadásából és adakozásból végül meglett a szükséges összeg.

A legújabb statisztikai adatok szerint Mogyoródon 148-an vallják magukat evangélikusnak.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Mogyoródi Evangélikus Leányegyház