Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 42 - "Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)

A közelmúlt krónikája

"Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!" (Zsolt 98,1)

Újból hálaadó ünnepségre gyűlt össze az ősagárdi gyülekezet apraja-nagyja vendégeivel együtt, október 5-én. A múlt év novemberében a kívül-belül felújított templomot szentelték, most a harangok hangja hívogatta pásztorkolompként a bárányokat az orgona- és harangszentelésre.

Erdélyben több háromszéki harangon olvasható a következő felirat: „A villámokat szétoszlatom, a felhőket szétszaggatom, az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom.” A mi harangjaink is ezt a funkciót töltik be. Az ünnepi istentiszteleten D. Szebik Imre püspök hirdette az igét Jel 3,20 alapján. A prédikációban egy régen átélt személyes élményét említette meg. Valakivel több órán keresztül beszélt Isten csodálatos dolgairól, de úgy tűnt, eredménytelenül. A beszélgetés végén meghívta egy Bach-orgonakoncertre. Az alkalom végeztével az említett személy csak annyit mondott: „Mégis van Isten.” Amikor Ősagárdon megszólalt az orgona egy művész és a kántorok keze alatt, hasonló lelki élményt keltett mindenkiben.

Az oltári szolgálatot D. Szebik Imre püspök, Szabó András esperes és a gyülekezet lelkésze végezték. Az ünnepi istentisztelet úrvacsorával, díszközgyűléssel, és a gyerekek szolgálatával folytatódott. A lelki élményekkel teljes ünnepi istentisztelet szeretetvendégséggel fejeződött be. A gyülekezet lelkésze megköszöni mindazok közreműködését, akik fáradozásukkal emlékezetessé tették ezt a napot.

Sz. T. S.

Regionális hozzárendelés: ?sagárdi Evangélikus Egyházközség