Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 48 - Utánajártunk

A hét témája

Utánajártunk

Az Evangélikus Élet szept. 22-i számában olvastam, hogy a Nemzetközi Ordass Lajos Alapítvány Magyarországon járt képviselői látogatást tettek egyházunk vezetőinél, majd az „alapítvány Ordass Lajos püspökre vonatkozó iratállományát az Országos Levéltárnak adta át további megőrzésre és kutatásra”.

Ez a szöveg azt a nehezen elképzelhető helyzetet sejteti, hogy – bár a norvég egyházi vezetők a magyarországi egyházi vezetőknél tettek látogatást – az Ordass püspökkel kapcsolatos levéltári anyagot (mégis!) a Magyar Országos Levéltárnak adták át. (Az Országos Levéltár megjelölésen ugyanis általában az állami levéltárat szokták érteni!) Ezt – bár nehezen tudom elképzelni –, nagyon nehezményezném, ha így lenne. (Volt ugyanis korábban arról szó, hogy az iratanyagot az Ordass alapítvány az állami levéltárnak kívánja átadni!)

Amennyiben mégis arról van szó, hogy az iratokat az Evangélikus Országos Levéltár (ez a levéltárunk pontos neve) kapta meg, akkor szerintem nagyon fontos lenne ennek a ténynek a lapban való tisztázása, vagyis a valóságnak megfelelő közlemény közzététele. Szívességüket előre is köszönöm.

Őszinte tisztelettel: Vető Béla, az Evangélikus Országos Levéltár ny. igazgatója

Vető Béla