Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 49 - Egyházi protokoll

e-világ

Egyházi protokoll

Könyv egyházi normákról és szokásokról

Egyházi protokoll címmel egy kötet jelent meg az úgynevezett történelmi egyházak viselkedési szabályairól. A múlt szerdán Budapesten bemutatott könyv áttekintést ad a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet liturgiájáról, szokásairól, zenéjéről, viseletéről is.

Gyarmati Ildikó, a Főpolgármesteri Hivatal vezető főtanácsosának munkája egyszerre szól hívőknek és nem hívőknek. Kötetének előszavában a szerző rámutat arra: az emberek sokszor saját egyházuk protokollszabályait sem ismerik kellőképpen, az ökumenizmus szellemében ugyanakkor mindennapossá válik, hogy más vallások, felekezetek normáihoz kell alkalmazkodniuk. Mint írja, a harmonikus kapcsolattartás, a kölcsönös tisztelet nem csak a különböző vallási közösségek között fontos, a megértés és az elfogadás lényeges követelmény a világi és egyházi kapcsolattartásban, a hívők és nem hívők között is.

A rajzokkal és képekkel illusztrált kötet áttekinti egyebek mellett a köszöntés, a megszólítás, a kézfogás, a rangsorolás és az ajándékozás mindenki által követendő szabályait, valamint a virágok és a színek szerepét, a liturgikus események menetét, a főbb ünnepeket, az étkezési és öltözködési szokásokat, valamint a liturgikus ruhákat és kellékeket. Kitér továbbá a történelmi egyházak szervezeti felépítésére és zenéjük történetére, jellegére is.

Az Athenaeum 2000 Kiadó által megjelentetett kiadvány összeállításában segítséget nyújtott Csordás Eörs prímási irodaigazgató, Török József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, Bóna Zoltán református lelkész, egyetemi oktató, Hafenscher Károly evangélikus lelkész, irodaigazgató és Schweitzer József főrabbi.

MTI