Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 49 - Romániában protestáns Gustav Adolf-szervezet alakult

Keresztutak

Romániában protestáns Gustav Adolf-szervezet alakult

A romániai evangélikus és református egyházak püspökei és képviselői 2001. november 22-én egyöntetű akarattal kezdeményezték egy közös Gustav Adolf Munkaközösség megalapítását.

Indítványukat az érintett egyházak: az Ágostai Hitvallású Evangélikus-lutheránus (magyar), az Ágostai Hitvallású Evangélikus (szász), továbbá az Erdélyi és Királyhágó-melléki Református Egyház vezetősége elfogadta és megerősítette.

A képviselő-testület ez év tavaszán döntést hozott arról, hogy a szervezet központi irodáját Nagyváradon, az evangélikus parókia alagsorában alakítja ki. Ennek felavatására – ünnepi istentisztelet keretében – 2002. november 17-én került sor. Ezen az eseményen – az egyházak püspökei és az ünneplő gyülekezet mellett – jelen volt Dieter Brandes, a Gustav Adolf Werk (GAW) főtitkára is, aki igehirdetésében hangsúlyozta az alkalom történelmi jelentőségét: „A német és az osztrák Gustav Adolf protestáns-ökumenikus szervezetek megalakulása (1832 és 1862) óta eltelt száznegyven év alatt nem volt arra példa, hogy evangélikusok és reformátusok közösen alapítottak volna Gustav Adolf-tagszervezetet.” Köszöntő beszédében emlékeztetett még az ökumenikus jótékonykodás fontosságára, valamint arra is, hogy a közös Európának szüksége van a közös protestáns, illetve keresztény hangra. „Tegyünk jót mindenkivel, de leginkább azokkal, akik testvéreink a hitben.” (Gal 6,10) – idézte a GAW 1832-ben választott jelmondatát.

Az evangélikus–református Gustav Adolf Munkaközösség irodája működését – reménység szerint – 2003. január 1-től kezdi meg.