Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 49 - Toronto öröme

Keresztutak

Toronto öröme

Hálaadó ünnepséget tartott a torontói magyar evangélikusok kis gyülekezete barátaival és meghívott vendégeivel a Torontói Magyar Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház 75 éves fennállása alkalmából. Külön öröm volt számunkra, hogy a meghívott magyar egyházi és közéleti személyek közül legalább Jaschkó Balázs jezsuita szerzetest, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Egyházközség ny. plébánosát köszönthettük.

Az ünnepi istentiszteletet megtisztelte jelenlétével Pryse Michael evangélikus püspök, a Kanadai Evangélikus Egyház Keleti Egyházkerületének főpásztora, továbbá Skujins Ernest, a Torontói Evangélikus Egyházmegye esperese is.

Az ünnepélyes alkalmon a liturgus szolgálatát magyar és angol nyelven Bernhardt Béla, az Amerikai Magyar Evangélikus Konferencia (AMEK) főesperese, a gyülekezet ügyvezető lelkésze végezte. Az igeolvasásban Skujins esperes is közreműködött. Az orgonánál Molnár Virág testvérünk szolgált, az alkalmi igehirdető pedig Pryse püspök volt. Prédikációjában 1Pt 2,9–10 alapján arra mutatott rá, hogy Isten az, aki kiválasztja és Szentlelke erejével felruházza népét. A viszontagságok közpette is megtartja az övéit, hiszen Igéjében és a szentségekben megadja a szolgálat erős alapjait. Ezért bátran nézzünk kis létszámú közösségünk ellenére is a jövőbe, csak ragaszkodjunk az alapokhoz, és merjünk azokra építeni.

Az istentisztelet keretében özv. Bottlik Józsefné felügyelő asszonyunk köszöntötte a püspököt, az esperest és a megjelent vendégeket. Beszédében röviden utalt a gyülekezet történetére, melyben sok nehézség volt, de – Isten csodája által – ez a kis közösség mindeddig fennmaradhatott. Beszédében megemlékezett az ott szolgáló lelkészekről és azokról a testvérekről, akik különféle beosztásokban – vagy éppen beosztás nélkül – fáradhatatlanul munkálkodtak a gyülekezet Istent dicsérő életén.

Az ünnepi alkalmat fogadás követte a Bond Street 116. alatti gyülekezeti teremben. A templomi gyülekezet immár a terített asztalnál folytatta a testvéri együttlétet, amelyen a gazdag vendéglátásért elsősorban asszonytestvéreinknek tartozunk köszönettel. Még a Luther-rózsával és a 75-ös számmal díszített születésnapi tortából is jutott mindenkinek.

A fogadáson a templomtulajdonos gyülekezet nevében Pudriczky Roy helyettes lelkész köszöntötte az egybegyűlteket, és átadta a „First Lutheran Church” ajándékát, amelyet a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem ösztöndíjalapjára szántak az adományozók.

A „magyar világevangélikusságnak” a jelenlévőkkel való együtt ünneplését jelentette mind D. Szebik Imre püspök-elnöknek, mind Pátkai Róbert Londonban élő ny. evangélikus püspöknek, a Külföldön (Nyugat-Európában) Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközössége elnökének levélbeli köszöntése, melyet hálásan fogadtunk.

Bernhardt Béla