Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 50 - Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról

Közlemények, nyilatkozatok

Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról

Lapzártánk után kaptuk a hírt, hogy – Mádl Ferenc köztársasági elnök kezdeményezésére – a négy történelmi egyház vezetőivel folytatott megbeszélést december 9-én, hétfőn az államfő és Medgyessy Péter miniszterelnök.

A Parlament épületében lezajlott találkozón átmeneti megegyezés született az egyház-finanszírozás vitatott kérdésében. Eszerint jövőre a felajánlott 1 százalékok arányában osztják szét az egyházak között a kiegészítő állami támogatást, melynek hosszú távú rendszerét később – a tervek szerint 2003 júliusáig – dolgozzák ki.

A kormányfő ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy azon egyházak (katolikus, református), amelyekre nézve ez a megoldás anyagilag hátrányosabb, mint a népszámlálás szerinti elosztás, az átmeneti időszak alatt kompenzációra számíthatnak.

A találkozót követően az MTI úgy értesült, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök a megbeszélésen felvetette: a jövőben az egyházak maguk választhassák meg, hogy az szja 1 százalékát felajánlók aránya vagy a népszámlálás adatai szerint kérik a támogatás állami kiegészítésének összegét.