Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Parókiatűz Bobán

Közlemények, nyilatkozatok

Parókiatűz Bobán

A Vasi Evangélikus Egyházmegye Esperesi Hivatalának körlevele

Kedves Testvérek! "A rókáknak van barlangjuk, és az égi madaraknak van fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania"– a karácsonyeste igehirdetési alapigéjével köszöntöm mindnyájukat a Vasi Evangélikus Egyházmegye elnöksége nevében.

Szomorú aktualitása ennek a jézusi mondatnak: december 10-én, kedden, mialatt a megye lelkészei a karácsonyi szolgálatokra készültek, a bobai lelkészlakásban tűz keletkezett, és annak lakószobái kiégtek. Elsősorban a lelkészcsalád személyes vagyontárgyai (bútorok, tartós használati cikkek, ruhák, értékes könyvek, albumok) váltak percek alatt semmivé, de a parókia épületében is tetemes kár keletkezett.

Isten gondviselő csodáját tapasztalhattuk meg abban, hogy személyi sérülés nem történt. Ugyanakkor arra is hálával gondolhatunk, hogy a több mint 700 000 Ft értékű beruházással felújított fürdőszoba teljesen épen maradt, valamint az irodát sem érte el a tűz, ahol a több száz éves anyakönyvek, iratok és a lelkészi hivatali munkához használt eszközök (telefon, számítógép, másológép stb.) kaptak helyet. A konyha is – festés és alapos takarítás után – újra használható lesz.

Mindez nem feledtetheti a súlyos veszteséget, amely az egyébként is anyagi gondokkal küszködő egyházközséget most terheli. Gondolnunk kell arra is, hogy a gyülekezet már régóta készülődik szép temploma teljes felújítására: alapítványt létesítettek, amelyre a hívek – erejükön felül – 3 millió Ft-ot gyűjtöttek már össze. A most bekövetkezett csapás egy anyagi értelemben teljesen kimerült közösséget ért el!

Fokozott felelőssége van tehát egyházunk népének, különösen a szomszédos gyülekezeteknek, a Vasi Evangélikus Egyházmegye egyházközségeinek. Isten iránti hálával köszönöm meg mindazoknak a segítségét, akik azonnal siettek, hogy enyhítsék a bajbajutottak fájdalmát, és eloszlassák reménytelenségüket. Jó azt tudni, hogy akadt olyan testvérünk is, aki üresen álló lakását ajánlotta fel, hogy a család megfelelő körülmények között vészelhesse át ezt az átmeneti időszakot a téli hidegben.

Egyházmegyénk elnöksége nevében szeretettel kérem a Testvéreket, elsősorban anyagi segítségnyújtásukkal fejezzék ki együttérzésüket és keresztyén elkötelezettségüket! Ezzel tudnak a jelen helyzetben a leghatékonyabban segíteni.

Szervezzenek gyűjtést a gyülekezetben! Az összegyűjtött adományokat pedig „Bobáért” megjegyzéssel juttassák el a Vasi Evangélikus Egyházmegye Pénztára – akár csekken, akár átutalással – 10404728-47250262-00000000 számlaszámára.

Köszönöm mindazoknak az érdeklődését és felajánlását, aki már e levél megírása előtt kifejezték segítő szándékukat. Testvéri köszöntéssel és áldáskívánással: Vető István esperes

Vető István

Regionális hozzárendelés: Bobai Evangélikus Egyházközség