Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Örömünnep

Egyházunk egy-két hete

Örömünnep

Hálaadó istentisztelet a 70 esztendős pestszentlőrinci templomban

A pestlőrinci énekkart elektromos orgonán a gyülekezet lelkésze kíséri
„Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek. A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt. Az Úr közel!” – hirdette Isten igéjét a filippibeliekhez írt levél (4,4–5) alapján D. dr. Harmati Béla, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke advent 4. vasárnapján a pestszentlőrinci gyülekezetben. A közösség tagjainak és a meghívott vendégeknek a küszöbön álló karácsony mellett még egy oka akadt az örömre: istentisztelet keretében emlékezhettek meg arról, hogy templomukat hetven esztendővel ezelőtt, 1932. december 18-án szentelte fel dr. Raffay Sándor püspök.

Harmati püspök prédikációjában az Úrban való örömöt, valamint Isten közelségét hangsúlyozta. Karácsony előtt gondolkozzunk el azon, mi az, ami igazán fontos a számunkra, ami valódi örömöt jelent nekünk. Vizsgáljuk meg, mi van a szívünkben, milyen lelkülettel készülünk Krisztus születésének ünnepére. Az Úr közelsége ösztönözzön a józanságra, a tisztaságra és a megtérésre.

Ennek az alkalomnak köszönhetően többet is megtudhattunk a gyülekezet és a templom történetéről is. Egyfelől egy beszámolóból, amit Horváth Miklós felügyelő tartott az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlésen, másrészt egy rövid filmösszeállítás révén. Mindkettőben nagy szeretettel és tisztelettel gondoltak vissza a gyülekezet első felügyelőjére, Kuszenda Lajosra, valamint első lelkipásztorára, Salfer (későbbi, magyarosított nevén Sokoray) Károlyra is. Az is kiderült, hogy nemcsak a templom, hanem a gyülekezet fennállásáról való megemlékezés is okot adhat az ünneplésre és a hálaadásra: a pestlőrinci gyülekezet ugyanis nyolcvan évvel ezelőtt, 1922-ben alakult. Kuszenda Lajos felügyelő szorgalmazta, hogy váljon külön Kispesttől, és legyen önálló, saját lelkésszel bíró evangélikus közösséggé. Salfer (Sokoray) Károlyt 1929-ben hívták meg, ő 37 esztendőn keresztül volt a gyülekezet pásztora. 1998 óta Győri Gábor lelkész szolgál az anyagyülekezetben, Pestszentlőrincen és annak fíliájában, Pestszentimrén.

A lelkészlakás és a gyülekezeti terem tíz évvel ezelőtt, 1992-ben épült. Ezután a templom tatarozása következett, mellyel 1996-ra készültek el. Horváth Miklós felügyelő lapunknak azt is elmondta, hogy a gyülekezet – a nyilvántartás szerint – mintegy 1200-1300 tagot számlál. (Dr. Sólyom Jenő egyházkerületi felügyelő köszöntőjében megemlítette, hogy a népszámlálási adatok körülbelül kétszer ennyi evangélikusról tudnak, és Győri Gábor lelkész már korábban ígéretet tett arra, hogy őket is „felkutatja” majd.)

Remélhető, hogy az ő és munkatársai törekvését siker koronázza, hiszen a pestszentlőrinci gyülekezet közössége valóban folyamatosan fejlődött és gazdagodott az évek során. Ezt bizonyítja nemcsak az, hogy a templom és a parókia mellett felépült már egy vendégház is, hanem az is, hogy sok fiatalt lehetett látni és – színvonalas énekes-zenés szolgálatuknak köszönhetően – hallani is ezen az ünnepi istentiszteleten.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Pestszentl?rinci Evangélikus Egyházközség