Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Orgonaszentelés Kiskőrösön

Egyházunk egy-két hete

Orgonaszentelés Kiskőrösön

Az ünneplő kiskőrösi gyülekezet
Nem akármilyen ajándékkal örvendeztette meg Isten a kiskőrösi gyülekezetet. Ez az ajándék bizony nem fért volna el egy karácsonyfa alatt sem… A huszonöt regiszteres, két manuálos újjászületett orgona december 22-től szolgálhatja Isten dicsőségét és a gyülekezet örömét a kiskőrösi evangélikus templomban.

„A zene az örökélet előjátéka” – állt az orgonaszentelésre szóló díszes meghívó elején. S amikor az orgona nélküli éneklés után végre a hangszerrel együtt zenghette a teli templomnyi gyülekezet: „Áldjad én lelkem a dicsőség örök királyát”– bizony beleremegett a szívünk is az éneklésbe, s kicsit valóban megsejthettük a mennyország előízét…

A győztesek éneke alapján szólt Isten igéje is az igehirdetésben, D. dr. Harmati Béla püspök úr szavaiban: „Nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te utaid, népek királya: ki ne félne téged, Urunk, és ki ne dicsőítené a te nevedet…” (Jel 15). A ma még ismeretlen nagy kórust képzeltük magunk elé, ahol tökéletesen és nem hamisan szól majd az ének. A földön annyi mindent elrontunk. Isten magasztalása helyett tűrjük, hogy a televízió és oly sok más hasztalanság végezze a maga lélekmérgező munkáját. Csak a tisztaság utáni vágy marad bennünk s a kívánság, hogy majd mi is ott énekelhessünk abban a mennyei karban.

Az orgonaszentelés alkalma kiemelkedő esemény volt településünk életében is. Minden évben a Kiskőrös Városért Alapítvány rendezi meg az egyik decemberi szombaton az adventi kórustalálkozót. Idén templomunkban nyolc egyházi és iskolai énekkar köszönthette énekszóval a hangszerek királynőjét, a megújult orgonát. A munkát Paulus Frigyes or-gonaépító és csapata végezte el. A mintegy százéves, teljesen elhanyagolt pneumatikus hangszert elektrifikálták, két új nyelvsípsorral és összesen négy regiszterrel bővítették, valamint teljesen új, modern játszóasztalt kapott. A 16 millió forintos felújítás és bővítés eredménye gyakorlatilag egy korszerű, koncertcélokra is kiválóan alkalmas hangszer lett.

A jeles eseményen Trajtler Gábor egyházzenei igazgató mutatta be az orgona újdonságait. Majd Walther „Jézus, boldogságom” című korálpartiáját játszotta el, hogy egy művön belül is hallható legyen a variációk sokfélesége. Pelsőcziné Barna Mária orgonaművésznő, a gyülekezet kántora Bach „Vigyázzatok, azt kiáltják” korálfeldolgozását játszotta el – lélegzetelállítóan. A sok-sok énekkart hallgatva, majd az orgona hangszárnyain felemelkedve túlzás nélkül megsejthettünk valamit abból, amiben Isten megváltottjainak lesz majd része az örökkévalóságban.

Istené legyen a dicsőség – köszönjük, hogy megajándékozott bennünket. S övé a dicsőség azért is, hogy a gyülekezet adományaiból, a Széchenyi-terv nyertes pályázatából valamint Kiskőrös Város Önkormányzatának támogatásából a gyülekezet majdnem teljes egészében fedezni tudta az erejét meghaladó beruházást!

Lupták György

Regionális hozzárendelés: Kisk?rösi Evangélikus Egyházközség