Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Egy elárvult templom körül éled az élet

Egyházunk egy-két hete

Egy elárvult templom körül éled az élet

Pitvaroshoz közeledve messziről látszik egy hatalmas torony s a megszokott magasságú falusi házak fölé emelkedő méretes templom, melyet 1882. december 17-én, azaz éppen 120 évvel ezelőtt szenteltek fel a pitvarosi szlovák evangélikus ősök. Akkoriban – és még hosszú ideig – nem tűnt túl nagynak a templom, de a történelem vihara Pitvarost is alaposan megpróbálta. A II. világháború után az itt élők nagy részének Csehszlovákiába kellett áttelepülnie, és csupán egy maroknyi evangélikus népre maradt meg ez a hajlék.

Ahogy a nép hite fogyott, úgy romlott a vakolat, ázott be a tető, s a célozni tudó csúzlisok is sokat tettek az állapot romlása érdekében.

Ám most a templom körül éledni kezdett az élet. Mintegy másfél éve új lelkész, Sikes Attila került a gyülekezetbe (az 5 km-re levő Ambrózfalváról jár át), s készséggel fogadta a helyi gyülekezeti kezdeményezéseket. Mert ha maroknyi is a nép, jó néhányan szívükön viselték, viselik az impozánsnak mondott templom sorsát.

A pitvarosi evangélikus gyülekezet és a szlovák kisebbségi önkormányzat összefogásából született meg 2002. december 21-én, szombaton délután ez a kedves karácsonyi jótékonysági koncert. A meghitt alkalomnak kettős indoka volt: a templom fennállásának 120. évfordulója, illetve a leromlott állapotú épület tatarozásához szükséges anyagiak előteremtése. A jótékonysági koncert prózai része két nyelven folyt: Nobik Erzsébet országos szlovák missziói lelkész az ősök iránti tiszteletből szlovákul szólt a résztvevőkhöz, Sikes Attila pedig magyarul ismertette a templom történetét, illetőleg üdvözölte a vendégeket és a gyülekezeti tagokat, akik most megtöltötték a szépen kitakarított templomot. A színvonalas műsort a Tótkomlósi Mol Rt. ifjúsági fúvószenekara, az ambrózfalvi, csanádalberti, pitvarosi iskolások, valamint az evangélikus gyülekezet kórusa (a Szegedi Tanárképző Főiskola segítségével kiegészülve) biztosította.

Az egyházmegyei elnökség örömmel látta, hogy az alkalmat megtisztelte az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Fuzik János, illetve a helyi polgármester, Dégi Gyula, akik szívesen fogadják Lechoczki Annának a templom megmentésére irányuló kezdeményezését. Ehhez azonban több mint 60 millió forintra lesz szükség. A nemes terv összefogás nélkül aligha valósul meg, de bízhatunk benne: az összefogást az Isten is megáldja.

R. J.

Regionális hozzárendelés: