Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Nyugdíjas lelkészek adventi ünnepe

Egyházunk egy-két hete

Nyugdíjas lelkészek adventi ünnepe

Nyugdíjas lelkészek, lelkészfeleségek és lelkésznők gyűltek össze közös adventi-karácsonyi ünnepre december 18-án a Rózsák terei kollégiumban Szeverényi János és Szirmai Zoltán – a Budai és a Pesti Egyházmegye esperesei – invitálására. A kedves, meghitt alkalomra Budapestről és környékéről érkeztek a meghívottak. Akadtak olyanok, akik egészségi állapotuk miatt személyesen nem tudtak megjelenni, de gondolatban együtt ünnepeltek a résztvevőkkel, és elküldték üdvözletüket a barátok, volt munkatársak számára.

A bensőséges légkörű ünnepséget Marschalkó Gyula nyugdíjas lelkész áhítata nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy noha nyugdíjas lelkészek gyűltek össze, Isten előtt mindnyájan munkában levő keresztények maradtak, mert a keresztény életből nem lehet nyugdíjba menni. „Pályám emlékezete” címmel Gáncs Aladár beszélt életének nagy fordulópontjairól, amelyek meghatározták személyes lelki és lelkészi fejlődését, egyházzenészi és prédikátori hivatástudatát. Visszaemlékezett a szeretett lelkészkollégákra, a teológiai gondolkodását alakító barátságokra s mindazokra, akik hatásukban, emlékükben vannak már csak közöttünk. Az Isten irányítását, hűségét megtapasztalt ember bölcsessége és a jövő felőli nyugodt bizodalma mély hatást tett e sorok írójára.

  1. Szebik Imre és D. dr. Harmati Béla püspökök is megtisztelték jelenlétükkel az idős lelkészkollégákat, valamikori munkatársakat. Szebik Imre püspök úr előadást tartott egyházunk jelenlegi helyzetéről, gondjairól, nemzetközi kapcsolatairól. Harmati Béla püspök úr pedig az ünnep záróáhítatát tartotta, és megáldotta az egybegyűlteket.

Az ünnep házigazdái – a két egyházmegye esperesei – megajándékozták a vendégeket a Madocsai Miklós által öszszeállított „Ádventi-karácsonyi mozaik” című könyvvel. Itt olvasható az a gondolat is, ami a nyugdíjas lelkészek találkozójának legfiatalabb tanújaként – látva az ősz fejeket és mosolygó szemeket – bennem is megfogalmazódott: „A ránk bízott Ige »igaz beszéd«, nem mese, nem legenda. Ne higgyünk az áltudományos szólamoknak. Isten szava igaz, megbízható. Aki erre épít, sziklára építi életét.” (Madocsai Miklós)

T. I.