Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 1 - Pax Tv Romániában is

Keresztutak

Pax Tv Romániában is

Egy évvel a magyarországi indulás után Romániában is megkezdte működését a főként vallási tematikájú adással jelentkező Pax Tv, az egyik román kábeltévé-szolgáltató programjában.

A magyar és a román műsorainak, műsorszerkezetének eltérő jellegét az határozza meg, hogy Romániában a lakosság közel 87 százaléka görögkeleti, azaz ortodox vallású – hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Ferenczi Károly, a román Pax Tv vezérigazgatója. A székelyudvarhelyi vállalkozó a magyarországi Pax Tv főrészvényese.

Az üzletember elmondta, bár a romániai Pax Tv ökumenikus adó, az erdélyi magyar történelmi egyházakkal csupán kisebb arányban foglalkozhat magyar nyelven készített műsoraiban.

– Az erdélyi magyar közösség inkább magáénak érezheti a magyarországi Pax Tv programajánlatát, mint a most induló romániait. Éppen ezért a magyar többségű erdélyi városok kábelhálózatainak tulajdonosaival arra az egyezségre próbálunk jutni, hogy ezek a szolgáltatók a magyar Pax Tv-t sugározzák – mondta Ferenczi. A székelyföldi Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen december közepe óta nézhető a magyarországi Pax Tv.