Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Zászló és evangélium Baracskán

Egyházunk egy-két hete

Zászló és evangélium Baracskán

Zászlószentelés Baracskán
A Baracskai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és az Annamajor Kft. fennállásának 50. évfordulója alkalmából Fejér megye közgyűlése csapatzászlót adományozott a börtön személyi állományának. Az ünnepélyes alkalmat március 17-én tartották, melyen jelen volt dr. Bárándy Péter igazságügy-miniszter is. A csapatzászlót Szabó Gábor, a Fejér megyei közgyűlés elnöke adta át Földi István ezredesnek, a börtön parancsnokának, majd az egyházak és a zsidó hitközség képviselői mondtak áldást a jelkép előtt.

Szokatlan helyszínen és szokatlan apropóból hirdette tehát az evangéliumot az egyházunkat képviselő Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Beszédében az őrzéssel megbízottak szívére helyezte, hogy emberi szemszögből a rácson túl élő emberek valóban jogos büntetésük idejét töltik, de ne felejtsük el, hogy Isten előtt minden ember bűnbocsánatra szorul. Ezekben a napokban, a böjti időszakban a világ kereszténysége Jézus szenvedésére emlékezik, és feltámadásának ünnepére készül, amelyben a bűntől való váltságunkat ünnepeljük. Erről szól egy ősi böjti énekünk is, ami ezen a csapatzászló-átadási ünnepen is időszerűnek tűnhet: Királyi zászló jár elől, keresztfa titka tündököl... A püspök arra kérte az intézmény személyi állományát: ne csak őrizzék, hanem neveljék is a fogva tartottakat, így segítve őket abban, hogy szabadulásuk után visszatalálhassanak a polgári életbe.

Az ünnepség keretében Csurgai Horváth József, a Fejér Megyei Levéltár igazgatója ismertette az intézmény történetét. A köszöntő szavak után egy időszaki kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők, amely az egykori zárkaviszonyokat és a börtön tárgyi emlékeit mutatta be.

Menyes Gyula