Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Tanuljuk a missziót

Keresztutak

Tanuljuk a missziót

Missziói konzultáció Piliscsabán

Konzultáció a szlovákiai delegáció tagjaival
Többéves hagyomány, hogy a Missziói Bizottság tagjai, valamint a különböző missziói munkaágak felelősei márciusban kétnapos missziói konzultáción találkoznak a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban. Az idei alkalom nemzetközi tapasztalatcserévé bővült, mivel a Szlovák Evangélikus Egyház öttagú delegációjának látogatása is szervesen kapcsolódott a konferenciához.

Nemzetközileg

A találkozást szlovák részről Hilveliisa Ukkonen finn misszionáriusnő szervezte, aki immár nyolcadik esztendeje dolgozik Szlovákiában, és jelenleg Igor Misina eperjesi püspök munkatársa. A delegáció további tagja volt Viola Fronkova, a pozsonyi Evangélikus Médiacentrum igazgatónője, Dusán Sándor, a Szlovák Evangélikus Ifjúsági Szövetség elnöke, Michal Hresko lelkész Kassáról, valamint Martin Misina Eperjesről, aki édesapja, Igor Misina helyett érkezett, mivel a püspök betegsége miatt az utolsó nap kénytelen volt lemondani a látogatást.

A küldöttség először egyházunk médiamunkájával ismerkedett. Ellátogattak a cinkotai Rádiómissziói Központba, majd pedig a Zákeus Médiacentrumba. A konzultáció előtt lehetőség nyílott arra is, hogy vendégeink egy egész délelőttöt töltsenek együtt a hazai missziói munkaágak vezető munkatársaival. A tapasztalatcsere során kitűnt, hogy sok a közös gond és feladat. Bizonyos területeken a magyar evangélikus missziói szolgálat talán előbbre tart, ám például a cigánymisszióban nekünk van tanulnivalónk északi szomszédainktól. Azzal a reménységgel búcsúztunk egymástól, hogy ez az első ilyen jellegű látogatás csak kezdete a kölcsönös tanulásnak, tapasztalatcserének és együttműködésnek.

Ökumenikusan

A missziói konzultáció hivatalos programját Ittzés János püspök igeszolgálata alapozta meg. Ezt követően az evangélizálás korszerű formáiról hallhattunk két előadást Bölcsföldi András református missziói osztályvezetőtől, illetve Papp János baptista missziói titkártól. Természetesen az evangélizálás tartalma nem változik a 21. században sem, de meg kell találnunk a megfelelő formát, a korszerű eszközöket, hogy – a Példabeszédek könyvének hasonlatával élve – az aranyalmát ezüsttányéron tudjuk felkínálni (Péld 25,11). Szolgálatunkban igen fontos a személyesség, a hitelesség és a szeretet…

Az ökumenikus együttműködés szép példája napjainkban a ProChrist műholdas evangélizáció, melyről a magyar szervezőbizottság elnöke, Lupták György kiskőrösi lelkész adott tájékoztatást.

Papp János beszámolt még egy másik nemzetközi evangélizációs kísérletről, az úgynevezett Alpha-kurzusról. Ezzel a kiscsoportos módszerrel egyházunkban a miskolci gyülekezetben foglalkoznak.

Egymás között

Estére egymás között maradva folytattuk a tapasztalatcserét, a közös tanulást. Széll Bulcsú kispesti lelkész az egyéni evangélizálás módszereiről tartott ismertetést, Verasztó János kerületi missziói lelkész pedig az ifjúsági evangélizáció kérdéseiről szólt.

Ifj. dr. Fabiny Tibor, az EBBE világi elnöke a Belmissziói Egyesület első évének munkájáról, valamint további teveiről számolt be.

A többi missziói munkaág gondjai, örömei a másnap délelőtti kibővített evangélizációs és missziói bizottsági ülésen kerültek elő.

A konferencián különös hangsúlyt kapott az alkoholbetegek közötti szolgálat jobb megszervezésének sürgető feladata. Ez a munka évek óta a szarvasi Középhalmi Evangélikus Alapítvány, illetve a györ-könyi Szőlőtő Alapítvány szervezésében zajlik. Ígéretes javaslat hangzott el arról is, hogy ez a munka a jövőben koordináltabban folyhatna a Kórház-misszói Szolgálathoz kapcsolódóan, sőt talán a születendő Evangélikus Egészségügyi Központ szárnyai alatt.

Természetesen előkerültek a közelgő kerületi missziói napokkal és az országos evangélikus találkozóval kapcsolatos tennivalók is.

A kétnapos konzultáció eleven imaközösséggel zárult, ezzel is hangsúlyozva, hogy a végső szó a Misszió Uráé. Tanuljuk a missziót nemzetközileg, ökumenikusan, egymásra figyelve, de mindenekelőtt: felfelé tekintve.

Gáncs Péter