Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Kétezerhárom március idusa

e-világ

Kétezerhárom március idusa

Képünkön az "Európa híd"
Ebben az esztendőben is sok helyen emlékeztek meg 1848. március 15-éről, nemzeti ünnepünk százötvenötödik évfordulójáról. A fővárosban az érdeklődök ezúttal is számos érdekes program közül válogathattak. A legtöbb látogatót a Budát és Pestet összekötő, nemzeti színű forgókkal díszített ideiglenes híd vonzotta. Ezzel az „Európa híddal” (képünkön) a szervezők azt kívánták bizonyítani, hogy a bal- és a jobboldal békésen összekapcsolható. A híd nem állandósítható, mert akadályozná a hajóforgalmat, de a békességet bizony jó lenne megőrizni...

A március 15-i ünnepségsorozat a Kossuth téren kezdődött az országzászló felvonásával, majd legfontosabb közjogi méltóságaink megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát. Ezt követően 1848-as honvédegyenruhába öltözött lovasok vezették át a nézőközönséget a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol a hagyomány szerint a nagy nap fontos eseményei zajlottak. A menetben két lovas hintó is haladt, 1848–49-es viseletet hordó fiatalokkal.

A Múzeumkertben az erre az alkalomra összeállított jelenet után az Országgyűlés elnöke mondott beszédet, melyben a nemzeti egység fontosságára hívta fel a figyelmet. Itt is elhelyezték az emlékezés virágait, majd bábelőadásokkal és gólyalábon járó mutatványosokkal szórakoztatták az önfeledten örvendező kicsinyeket.

Petőfi Sándor Duna-parti szobránál Budapest főpolgármesterének ünnepi köszöntője után ’48-as honvédek lovas felvonulásában gyönyörködhetett a térre látogatók tömege. A műsor záróakkordjaként népitánc-bemutató következett ugyancsak nagy sikerrel.

Berényi Zsuzsanna Ágnes