Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Ifjúsági központ a jövő egyházáért

Egyházunk egy-két hete

Ifjúsági központ a jövő egyházáért

Németh Péter irodavezetőt Menyes Gyula kamerája örökítette meg
„Régiós ünnepnap a mai!” – fogalmazott a győr-nádorvárosi evangélikus templomban elmondott igehirdeté-sében Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke abból az alkalomból, hogy március 15-én megnyitották az Evangélikus Regionális Ifjúsági Központ (ERIK) győri irodáját.

Ittzés János 2Thessz 2,16–3,3 alapján tartott igehirdetésében azon örömének adott hangot, hogy az iroda átadásával egy olyan új szolgálat kezdheti meg szervezetten munkáját, amely az ifjúság misszionálását vállalja fel. Ez a munkaág különösen is fontos, hiszen a jövő egyházát építi. A püspök két olyan veszedelemre hívta fel a jelenlévők figyelmét, amely az evangélium szolgáira mindig leselkedik. Az egyik az, hogy az ember önmagát tolja az ügy elé, és önmagát tekinti a siker zálogának. A másik veszély pedig az, hogy a szív indulatának kiszolgálójává válik. Ezért egyrészt alázatosan kell a szolgálatot végezni, azzal a tudattal, hogy az ügy mindig Isten dicsőségét szolgálja; másrészt viszont szilárdan, nem a saját vágyainknak engedelmeskedve, hanem a belső hallásra élesen figyelve. Így bizonnyal meg fogja áldani az Úr ezt az új munkaágat és mindazokat, akik ebben szolgálatot vállalnak.

A győri irodát a Magyarországi Evangélikus Egyház hívta életre az ifjúsági munka regionális szintű koordinálása érdekében. A megnyitón jelen volt Lénárt Viktor, egyházunk gyermek- és ifjúsági bizottságának elnöke is. – Nyíregyháza, Szeged és Pécs után itt, Győrött nyitottuk meg a negyedik regionális centrumunkat – mondta. – Úgy látjuk, hogy aggasztó mértékben fogy evangélikus egyházunk lélekszáma. A gyülekezeteink derékhadát az idősebb korúak alkotják, fiatalt nagyon keveset látunk. Ezért gondoltunk arra, hogy budapesti központtal létrehozunk egy olyan szervezetet, amely az evangélium hiteles üzenetével célzottan az ifjúságot szólítja meg: koordinálja az egyházunkban folyó ifjúsági munkát, és az eddig felhalmozódott gyakorlati tapasztalatokat átadva segíti azoknak a szolgálatát, akik a gyülekezetekben a fiatalokkal foglalkoznak. Szeretnénk egy közvetítő rendszert létrehozni, amiben mindenki megtalálja azokat a lehetőségeket, amivel a leghatékonyabban és legjobban tudja végezni szolgálatát. A győri régióban arra számítunk, hogy egy egyetemi gyülekezet jön majd létre. A Győr-soproni Egyházmegye ifjúsági egyesületével, a Mustármag Egyesülettel is kapcsolatot keresünk, továbbá tudjuk, hogy talán éppen itt, Győrben a legerősebb a MEVISZ égisze alatt működő Bárka szakcsoport. Várjuk az ő csatlakozásukat is. A regionális központok vezetői, így a győri központ vezetője is rendszeres időközönként beszámol nekünk az elvégzett munkáról, és ezeken az alkalmakon közösen megvitatjuk az elkövetkezendő időszak legfontosabb teendőit.

Az ERIK győri irodájának vezetője a közgazdasági egyetemet végzett, jelenleg polgári szolgálatos Németh Péter lett. Tősgyökeres győri, édesapja a nádorvárosi gyülekezet gondnoka. – Az iroda négy megyét (Győr-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom) fed le. – tájékoztatta lapunkat. – Megpróbáltuk úgy kialakítani ezt a régiót, hogy nagyjából megegyezzen a csatlakozás után majdan megszülető EU-s térséggel, hiszen az Európai Unió régiókat támogat majd a különféle pályázati lehetőségekkel. Első és legfontosabb célom, hogy ezt az új szolgálati ágat megismertessem és elfogadtassam a környék ifjúsági vezetőivel. Elkezdtem kapcsolataim építését, amiben segítségemre van Ócsai Zoltán helyi lelkész is. Konkrét feladatként fogalmazódott meg irányomban, hogy figyeljem és értesítsem az ifjúsági vezetőket azokról a pályázati lehetőségekről, ahonnan egy-egy ifjúsági projekt megvalósításához lehet pénzt nyerni. Természetesen segítséget nyújtok ezeknek a megírásához is. Hosszabb távú célom, hogy olyan eszközöket szerezzek, amelyeket az ifjúsági munkában állók kikölcsönözhetnek. Egy diavetítőnk már van, később hangfalakra és egyéb hasznos technikai eszközökre szeretnék még szert tenni. Irodám a nádorvárosi lelkészi hivatalban működik, a hivatali órákban mindennap elérhetnek az érdeklődők.

Ócsai Zoltán lelkész nem titkolta örömét, hogy gyülekezete adott otthont az új irodának: – Ez a regionális ifjúsági központ olyan lehetőségeket ad, amelyeket ki lehet és ki is kell használnunk. A kérdés most már csak az, hogy az ifjúsági vezetők élnek-e ezekkel. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a szolgálatunkhoz szükséges anyagiak döntő részét pályázatok útján szerezzük be, vagyis ez az új induló munkaág egyáltalán nem fogja megterhelni az egyházközségek költségvetését. Tudjuk ugyanis, hogy a legtöbb gyülekezet csak nagyon szűkös költségvetéssel rendelkezik, ezért nem kívánunk újabb terhet rájuk róni. Én azt várom a győri iroda megnyitásától, hogy új lendületet és új színt hoz a térség ifjúsági munkájába.

Az istentisztelet és az iroda megnyitása után a résztvevők még együtt maradtak, hogy baráti, testvéri beszélgetésen cseréljék ki tapasztalataikat, és szóljanak terveikről, elképzeléseikről.

Kiss Miklós