Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Ülésezett a Lutheránus Világszövetség Végrehajtó Bizottsága

Keresztutak

Ülésezett a Lutheránus Világszövetség Végrehajtó Bizottsága

A júliusi kanadai világgyűlés előkészítéséről tárgyalt március 13–15. között Genfben az LVSZ Végrehajtó Bizottsága. A 21 tagú testület ezzel az üléssel búcsúzott el a genfi központ munkatársaitól, hiszen Winnipegben a világgyűlés új elnököt és tagokat választ majd.

A genfi Ökumenikus Központ több nemzetközi egyházi szervezetnek ad otthont. Az LVSZ megalakulása, 1947 óta található meg itt. A világszövetségnek jelenleg 89 munkatársa van Genfben, de szerte a világon – különösen is a szociális-fejlesztési, nevelési és egészségügyi programokban – további 5121 személyt alkalmaznak.

A tanácskozás résztvevői a 2003. év költségvetésének elfogadásáról, a világgyűlés napirendjéről, a különböző tisztségekre való jelölésekről és a választások menetéről döntöttek.

A végrehajtó bizottság az iraki háború ügyében egyértelmű nyilatkozatot fogadott el a béke és az Egyesült Nemzetek Szervezete támogatása mellett. A testület jóváhagyta azt a konferenciai állásfoglalást, melyet 2002 novemberében Máltán szövegeztek meg a püspöki tisztnek az evangélikus egyházakban betöltött jelentőségéről és felelősségéről. Ez a teológiai összefoglalás hamarosan magyarul is megjelenik a Lelkipásztor című folyóiratunkban.

Egyházunk képviseletében dr. Harmati Béla püspök, a végrehajtó bizottság tagja vett részt az ülésen.

HB