Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - "Tisztelet az elődöknek"

Kultúrkörök

"Tisztelet az elődöknek"

Bronz-fonal "baba" (2000)
A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1976-ban végzett Nyerges Éva és az 1974-ben diplomázott Oláh Tamás azonos alkotócsoporthoz tartoznak. Közösen vesznek részt a tárlatokon, és műveik is többnyire az együttes munka eredményei. Az alkotópáros tagjai a gobelinművészet elhivatott képviselői, akik e műfaj több évszázados formai és technikai hagyományai mellett tartalmi lehetőségeinek kitágítására is törekednek – nem kis eredménnyel.

A Hegyvidéki Kortárs Galéria kiállítótermébe lépve a falon elhelyezett értékes szőttesek mellett a látogatót először a mosolyra fakasztó három, színes pamutgombolyaggal megtelt nagy üveg ragadja meg, mely előtt két antik villa, valamint az alábbi sor áll: A munkaeszközök. „Csak ennyi?” – hallom a szomszédomat. Igen, csak ennyi – ha megvan hozzá az alkotó tudása és végtelen szeretete munkája iránt. Nyerges Évában és Oláh Tamásban mindkettő jelen van, és párosul az alapot jelentő pamutszál, gyapjú, selyem vagy fém tulajdonságának, alkalmazásának kitűnő ismeretével. Gondolatébresztő a fonalból kialakított, bronzból készült „Magyar emlékmű” az eléje helyezett élővirág-csokorral – a március 15-i ünnepségekhez kapcsolódva.

Nem véletlen, hogy nagyméretű falikárpitjaikkal különböző intézményekben, múzeumokban találkozhatunk: tudnak térben, időben és témában gondolkodni. Oláh Tamás „Az Én 40 évem – 1985” címet viselő nagy falikárpitja szubjektív mű, de megérinti, megfogja nézőit: kis mozaikjaival, pillanatképeivel magunkénak érezhetjük. Emlékeztetnek és továbbgondolásra késztetnek minket.

Újszerűek, szépek Nyerges Éva tájképgobelinjei: az 1976-ban készült „Mátra” és az 1982-ben szőtt „Balatonfelvidék”. Az 1987-es „Védett táj” szövött keretből emelkedik ki, ezzel is felhívva a figyelmet a múlt értékeinek, emlékeinek óvására. Hasonlóan beszélő az ugyancsak kerettel szőtt együttes munkájuk, a „Tisztelet az elődöknek” (1991). Az egyszerű keret történelmi, társadalmi, természeti pillanatokat örökít meg, csak figyelő szemmel kell megközelíteni a 120x180 cm-es alkotást. Úgy, mint a Ferenczy Noémi-díjas gobelinművészek többi munkáját is.

(A kiállítás a Bp. XII., Városmajor u. 16. alatt tekinthető meg. Nyitva április 12-ig, kedd-csütörtök-szombat 10–18 óráig.)

Schelken Pálma