Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Zászkaliczky Pál böjti elmélkedései

Kultúrkörök

Zászkaliczky Pál böjti elmélkedései

A Harmat Kiadó gondozásában jelent meg 2001-ben Zászkaliczky Pál böjti elmélkedéseinek szép kivitelű kötete, amely hamvazószerdától a húsvét utáni fehérvasárnapig tartalmaz meditációkat napról napra.

Miként a szerző előszavában írja: „Nyilván nem véletlen az, hogy az ősegyházban a keresztelésre jelentkezettek felkészítése éppen a böjti időszakra esett, a keresztség kiszolgáltatása pedig fehérvasárnapon, a húsvét ünnepe utáni első vasárnapon történt. Mielőtt egy-egy megkeresztelendő elnyerte a szentséget, végigkísérte Urunkat a via dolorosán, a fájdalmak útján, s ott együtt sírt a jeruzsálemi asszonyokkal, majd együtt örvendezhetett az emmausi tanítványokkal is, amikor azok a Feltámadottal találkoztak.”

Zászkaliczky Pál meditációi a mai embert szólítják meg. Képeit a hétköznapi, gyakorlati életből veszi, könnyen kapcsolatot teremt az áldott állapotú édesanyák, a szülők és a kamasz gyerekek, a betegágyon szenvedők, a magyar történelem, a zeneművek, az irodalmi alkotások világa és Jézus Krisztus szenvedése között.

Megrendítő az, amiképpen Júdás árulása mai eseménnyé válik: „Az áruló jelszava a történelem bármely időszakában mindig ugyanaz volt: valamit valamiért. S ha az a valami a pénz, sőt a sok pénz, akkor így alakul át a jelszó: sok pénzért bárkit és bármit. Vesszen az adott szó, vesszen a jó barát, fontosabb a jól megfizetett állás, a karrier, a pozíció. S a Jézust eláruló otthonának faláról lekerült a feszület, a régi utakat benőtte a fű, s lett templomépítő ősök késő unokája istentagadóvá.” (42–43. oldal)

A szavakhoz méltón társulnak a klasszikus és modern szépművészeti illusztrációk (Vajda Lajos, Dürer, Cranach képei), valamint a lírai alkotások (Pilinszky János, Vas István, Puszta Sándor, Csanádi Imre, Juhász Gyula versei). A címlapon a mohácsi evangélikus templom oltárán álló feszületről készült fotó látható. A kötet szép kompozíciója egyúttal művészi érzékenységre is vall.

A szerző néhány évvel ezelőttig majdnem egy évtizeden át teológushallgatókkal járta a gyülekezeteket határon innen és túl, ahol minden tavasszal egy-egy passiótörténetet adtak elő. Ezek az elmélkedések az előadások után hangzottak el. A nyugdíjba vonuló lelkipásztor ajándékot hagyott maga mögött. „A böjti elmélkedések” összegzés, búcsúkönyv. De mindenekfölött tanúskodás arról, hogy Jézus „harmadnapra legyőzte a halált”.

(A kötet ára: 690 forint.)

Ifj. dr. Fabiny Tibor