Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 15 - Váltóállítás a bajor zsinaton

Keresztutak

Váltóállítás a bajor zsinaton

Vadim Sidur: Halál bombák által
„Váltóállítás a jövő egyháza felé” címmel harangozta be rothenburgi testvérlapunk, az Evangelisches Sonntagsblatt a Bajor Evangélikus Egyház tavaszi zsinatának küldetését. Néhány beszédes adat a 2,75 millió tagot számláló egyház évente kétszer egy héten át ülésező vezető testületéről: a 108 tagból 34 teológus, 74 úgynevezett „világi” hivatású, a női delegátusok száma pedig 41. A würzburgi St. Johannis-templom adott otthont a zsinat nyitó-istentiszteletének. A templom csonka tornya mementóként figyelmeztet a háború pusztítására. Szomorú aktualitása van az épület melletti emlékműnek is. Vadim Sidur alkotásának címe: Halál bombák által…

Az április 1–5. között Würzburgban tartott zsinat komoly kihívásokkal szembesült. A csökkenő egyházi adóbevételek miatt a következő három évben 50-100 millió euróval kell mérsékelni a költségvetést. Ez lelkészi állások átszervezését, leépítését, bizonyos munkaágak redukálását, sőt esetleges megszüntetését is megköveteli.

Johannes Friedrich püspök hangsúlyozta, hogy ebben a kényszerhelyzetben sem szabad egymással szemben kijátszani a gyülekezeti és közegyházi feladatokat. A legfontosabb, hogy „Jézus Krisztus evangéliumát a lehető legjobban tudjuk továbbadni”.

Heidi Schülke, a zsinat elnöke (foglalkozására nézve különben háziasszony Coburgból) kiemelte, hogy ezek a nehéz döntések az egyház megújulásához, egyfajta profiltisztuláshoz, a prioritások világos meghatározásához is vezethetnek.

Egyházunk és a bajor egyház elevenen működő partnerkapcsolatának rangját mutatja, hogy ebben a feszült szituációban, a zsúfolt napirend ellenére (a munka reggel 9-től este 10-ig folyt) – a német katolikus egyház küldötte mellett – egyházunk képviselője is szót kapott a plenáris ülésen. Gáncs Péter köszöntésében – utalva a közelgő LVSZ-világgyűlés mottójára:„Gyógyulást a világnak!” – emlékeztetett arra, hogy olyan súlyos beteg világban élünk, ahol tragikus módon egyesek a fegyverektől várnak „gyó-gyulást”, amely viszont csak egyre mélyebb sebeket üt. Ebben a krízisben megnő az egyházak azon felelőssége, hogy miként tudnak gyógyító szóval és tevékeny szeretettel fáradozni az igazi gyógyulás érdekében. A missziói lelkész röviden beszámolt arról, hogy egyházunk – lehetőségeihez mérten – igyekszik élni a gyógyító szolgálat lehetőségeivel. Többek között ennek jegyében bővítettük a közelmúltban a sajtó munkáját, indítottuk el egyházunk ökoprogramját, és tervezzük a közeljövőben az evangélikus egészségi centrum megnyitását Budapesten.

Hálásak vagyunk, hogy ezekben az erőfeszítésekben mindig számíthatunk bajor testvéreink lelki, szellemi és anyagi támogatására.

G. P.