Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 15 - Média és misszió

Keresztutak

Média és misszió

„Az írott és elektronikus sajtó, a nyomtatott és digitális könyv szerepe a 21. század keresztény missziójában” címmel tartottak előadást és megbeszélést április 2-án Krizbán, a Brassói Egyházmegye lelkészértekezletén Magyarországról érkezett vendégeink: Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója, T. Pintér Károly, az Evangélikus Élet főszerkesztője és Szabó Szilárd, a Magyarországi Evangélikus Rádiómisszió képviselője.

A megnyitó istentisztelet után Szabó Szilárd prezentációjában a rádiómisszió új honlapját mutatta be, és ízelítőt adott az internet által kínált missziós lehetőségekből. Előadásában az alábbi kérdésekre kereste a választ: ki legyen a „célközönség”, aki felé a sokrétű médiamunka irányul? Lehet-e az internet egy új médium, amivel missziót végezhetünk? Felválthatja-e a digitális könyv az írott könyvet? A felvetődött témák a meghívottakat és a helybelieket egyaránt foglalkoztatják. Az előadást követő eszmecsere során erdélyi lelkészeink számos hasznos ötlettel gazdagodtak az internet felhasználását illetően, talán ösztönzést és bátorságot kapva egy honlap elkészítésére is.

„Az Evangélikus Életre szüksége van az erdélyi evangélikus népnek” – többek között ez is indítéka volt annak, hogy a magyarországi és az erdélyi evangélikus sajtó képviselői a kapcsolat felújításáról tárgyaltak. A megbeszélés során szó esett a terjesztés kérdéseiről is: arról, hogy az Evangélikus Élet miként juthatna el minél nagyobb példányszámban és minél gyorsabban az erdélyi gyülekezetekbe. Ezenkívül a résztvevők megállapodtak az információ- és „tartalomcseréről” mind az írott, mind pedig a rádiós és internetes médiamunka vonatkozásában.

Érdekesnek és hasznosnak bizonyult ez a találkozó, mivel választ adott sok, eddig fel nem tett kérdésre, és tudatosította a résztvevőkben azt, hogy az egyház missziója bárhol, bármikor, bármilyen eszközön keresztül végbemehet.

Fehér Attila