Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a gyülekezeti lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Urunk, Istenünk! Hálát adunk neked örökkévaló jóságodért, amellyel megszántad elbukott életünket, és nem hagytál elpusztulni bennünket bűneinkben, hanem egyszülött Fiadat küldted, hogy megváltsa életünket a sírtól. Köszönjük, hogy benne nemcsak bűneink bocsánatát adtad, de fel is támasztottad őt a halálból, hogy általa örök életünk is legyen.

Dicsérünk téged Krisztusért, aki élő Urunkként újjáteremthet minket is Lelked által. Könyörülj rajtunk, és add, hogy ne vesszen kárba rajtunk örökkévaló, nagy kegyelmed, hanem valóban új életre támadva növekedhessünk az üdvösségre. Segíts, hogy új teremtésként átmenve a halálból az életre, mint most született csecsemők az Ige tiszta tejét kívánjuk, ne önmagunknak éljünk, hanem legyőzve a világot egyedül annak, aki értünk meghalt és feltámadt.

Könyörgünk egyházadért. Add, hogy minél inkább az újjászületettek élő közössége legyen, hogy benne tisztán és igazán hangozzék megmentő igéd. Kérünk téged a gyülekezetekért és a gyülekezetek vezetőiért, legyenek hűséges bizonyságtevői szabadító szeretetednek, hogy a világ minél inkább megláthassa rajtuk keresztül megváltó kegyelmedet. Te add békességedet a világnak. Áldd meg hazánkat, népünket és vezetőinket. Add meg minden becsületes munka eredményét. Add áldásodat a családokra. Áldd meg a házastársakat, hogy szentségben és tisztaságban éljenek. Te neveld és vezesd gyermekeinket, légy az özvegyekkel, árvákkal és elhagyatottakkal, a szenvedőkkel és a betegekkel.

Segíts, hogy egyszer s mindenkorra meghaljunk a bűnnek, a szeretet egyre inkább gyarapodjon bennünk, és egykor elérkezzünk mi is örök országodba. Ámen.