Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Összefogás az orgonáért

Evangélikusok

Összefogás az orgonáért

A tervek szerint a jövő húsvétra készül el a siófoki evangélikus templom sípos orgonája. Az 1990-ben felszentelt épület Makovecz Imre első temploma volt. A neves építész is (aki „édes gyermekének” tekinti a finn segítséggel épült siófoki templomot) egyeztet az orgonaépítőkkel, hogy valóban oda illő hangszer készüljön.

– A templom felépülése óta először harmónium, majd elektromos orgona szolgáltatta a zenét, s most értek meg a feltételek arra, hogy végre egy hozzá méltó sípos orgona épüljön – mondta Lampért Gábor, a siófoki evangélikus gyülekezet lelkésze.

– A tervek közül a drágábbikat választottuk ugyan – közel harmincmillió forintba kerül –, ám ez már hangversenyek megtartására is alkalmas lesz. Először vált lehetővé az országos egyház segítségnyújtása; onnan tízmillió forintos támogatásra számítunk. A siófoki önkormányzat ötmillió, finn testvérgyülekezetünk hatmillió forintos segítséget ígért, s a gyülekezet is gyűjt az orgonára évek óta. Sok-sok imádságra és adományra van azonban még szükség az orgona fölállításához.

A gyülekezet nagy izgalommal, várakozással tekint előre. A szerződést megkötötték az építő céggel, következhet a várhatóan egy egész évig tartó munka.

Fónai Imre (Somogyi Hírlap)

Regionális hozzárendelés: Siófoki Evangélikus Egyházközség