Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 17 - Magyar segélyszervezet Bagdadban

Közlemények, nyilatkozatok

Magyar segélyszervezet Bagdadban

(MÖSZ-sajtóközlemény)

Lehel László, a szeretetszolgálat igazgatója hazatért jordániai útjáról, ahol ENSZ- és egyéb nemzetközi segélyszervezetekkel folytatott tárgyalást. Ezzel egy időben elindultak a magyar segélyszervezet első segélyakciói az iraki térségben.

  1. A szír–iraki határ menti Abu Kamalban található menekülttáborban pokrócokat és higiéniai csomagokat osztott szét a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat.
  2. A szeretetszolgálat kinevezte a program helyszíni vezetőjét, Erzsébet El-Charbajit, aki Bagdadba utazott, hogy megkezdje iraki tevékenységét. Jelenleg a bombázások és a harcok következtében megsérült emberek és az épületekben keletkező károk felmérését, a segélyezési terv pontos előirányozását végzi. A szeretetszolgálat az Eufrátesz folyótól északra fekvő két iraki tartomány, Ninawa és Salah ad Din, valamint Bagdad egyik észak-nyugati kerületében kívánja segélyprogramját végrehajtani. A program helyszíni koordinálása céljából folyamatban van a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat területi irodájának megnyitása Bagdadban.
  3. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat – együttműködésben több segélyszervezettel – öt kamionnyi élelmiszersegély Jordániából Irakba történő szállításában vesz részt, mely a biztonsági helyzet alakulásától függően azonnal indítható. 2003. április 18.