Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Asszonyok karácsonya Bokodon

Kultúrkörök

Asszonyok karácsonya Bokodon

Immáron harmincöt éve rendezzük meg az „asszonyok karácsonyát” a bokodi gyülekezetben. Az első alkalmat akkor tartottuk, amikor Simonfay Ferenc lett a gyülekezet lelkésze.

Felesége hamarosan asszonyórákat szervezett, majd az ünnep előtt közös megbeszéléssel készítettük elő az „asszonyok karácsonyát”. Az első ünnepség nagyon emlékezetes marad számunkra. Akkor még a régi lelkészlakás állt Bokodon. Ott gyülekeztünk az esti harangszó alatt egymás kezét fogva, s a „Jöjj, népek Megváltója” kezdetű énekkel vonultunk be a megterített asztalok köré. A kedves alkalmat ezután évről évre megrendeztük. Sajnos a tisztelendő asszony rövid idő múlva elment közülünk, de a szép hagyományt továbbra is megtartottuk.

Az idén Sztruhár András, a lelki vezetéssel megbízott gyülekezeti munkatárs készítette elő az ünnepséget, melynek előadója dr. Sasi Endréné Sztruhár Ildikó volt. Nagy Gizella oroszlányi karnagy és az előadók szép énekekkel gazdagították az esténket. Ezt követően Simonfay Ferenc nyugalmazott lelkész köszöntését olvastuk fel, aki Jn 1,51 igéjét küldte a három gyülekezet asszonyainak, mivel ezen az ünnepünkön évek óta részt vesznek a református és a katolikus asszony testvérek is.

A köszöntés után e sorok írója emlékezett meg a harmincöt éves jubileumról, és Túrmezei Erzsébet „Csodákra emlékezni jó!” című versét olvasta fel. A közös éneklés után karácsonyi verseket is meghallgattunk. A befejező áhítat után a szépen feldíszített asztalokra finom sütemény és tea került, amelyet a résztvevők jóvoltából élvezhettünk.

De ne csak a testi javakról szóljunk! 1Jn 4,9-ben ezt olvashatjuk: „Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.” Kedves Testvéreim! Ne mulasszuk el ezt a nagy alkalmat, keressük Jézus Krisztust minden egyes napon. Ő mindig megtalálható. Menjünk hozzá örömünkben, gyászunkban, bűneink terhével! Hiszen megígérte: „Veletek vagyok minden napon a világ végezetéig!”

Ezzel a bizalommal indulhatunk az új évbe is, s így lesz áldott az új esztendő mindnyájunk számára.

Szabó Mihályné