Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Református választások - két új püspök beiktatása várható

Keresztutak

Református választások - két új püspök beiktatása várható

Két új püspök kezdheti meg szolgálatát a választások egyelőre nem hivatalos végeredménye szerint a református egyházban. A szavazatok összeszámlálása mostanra mind a négy egyházkerületben megtörtént.

A gyülekezetek újabb hat évre megerősítették püspöki tisztségében Bölcskei Gusztávot, a zsinat jelenlegi lelkészi elnökét (Tiszántúli Egyházkerület), valamint Márkus Mihályt (Dunántúli Egyházkerület). Az összesítések értelmében a Tiszáninneni Egyházkerületben Mészáros Istvánt Csomós József, a Dunamelléki Egyházkerületben pedig Hegedűs Lorántot Szabó István követheti. A választás hivatalos végeredményét csak a panaszok kivizsgálása után, az illetékes egyházi bíróságok eljárásait követően hirdetik ki.

Az egyházközségek a püspöki poszt mellett az egyházkerületi főgondnok, a lelkészi főjegyző és a világi főjegyző tisztségekre is szavaztak. Az összesítés egyetlen poszt kivételével valamennyi helyen lezárult.

A Dunántúli Egyházkerület egyik főjegyzői tisztségét illetően egyik jelöltre sem érkezett megfelelő, a leadott érvényes szavazatok felénél több voks, így ez esetben a választást meg kell ismételni.

Az egyházközségeknek december 31-ig kellett újra szavazniuk, s az eredményt a választási bizottság várhatóan ezen a héten összesíti. Az egyház választójogi törvénye szerint január 31-ig össze kell hívni az egyházkerületi közgyűléseket, ekkor hirdetik ki a választások eredményét. „A közgyűlés az eredményt megvizsgálja, megerősíti, és a megválasztott tisztségviselőket beiktatja” – olvasható az egyházi jogszabályban.

Az új zsinat alakuló ülését 2003. február 28-ig kell összehívni; a tanácskozás keretében a testület megválasztja tisztségviselőit, és kialakítja szervezetét.

A zsinat a négy egyházkerületi püspök közül választja meg lelkészi elnökét, s a világi elnök és az alelnökök személyéről is első ülésén dönt.

(MTI)