Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - A pápa a viszályok ellen

Keresztutak

A pápa a viszályok ellen

II. János Pál az új év első napján határozottan felszólította a világhatalmakat és a nemzetközi közösség tagjait, hogy békés eszközökkel szüntessék meg a világbékét fenyegető jelenkori feszültségeket, különösen a Szentföldön dúló viszályt.

A Szent Péter-bazilikában a szentmisét Angelo Sodano vatikáni bíboros-államtitkár celebrálta, a pápa a bevezető és a záró szertartást vezette, és ő mondta a homíliát.

Szentbeszédében a katolikus egyházfő nem tett konkrét utalást az Irak ellen készülődő esetleges támadásra, általánosan fogalmazva állapította meg: annak ellenére, hogy sorozatosan ismétlődnek a népek békés együttélése elleni merényletek, a békés út lehetséges, sőt, az az egyetlen megengedhető.

Külön említette a pápa Szentföldön kialakult helyzetet. A Közel-Keletet elborító, tartós feszültség – mondta II. János Pál – még sürgetőbbé teszi az értelmetlen testvérháború pozitív jellegű megoldását. Ebben minden istenhívőnek a közreműködésére szükség van, azokéra, akik éppen vallásosságuk tudatában utasítják el a népek és az egyének egymás ellen való uszítását, s a békés világ megteremtésére törekszenek.