Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Vatikáni álláspont

e-világ

Vatikáni álláspont

Brutális mentalitást lát a Vatikán az emberklónozás mögött, és azt teljes mértékben elítéli – jelentette ki szombaton a Szentszék szóvivője. Joaquín Navarro Valls arra a december 27-i bejelentésre reagálva, miszerint karácsony második napján klónozott csecsemő született az Egyesült Államokban, kifejtette: „e minden bizonyítékot nélkülöző bejelentés kétkedést és erkölcsi bírálatot váltott ki a nemzetközi tudóstársadalom nagy részében”.

A katolikus egyház mindig ellenezte az emberi embriók klónozását, mind a gyógyászati célú, mind a szaporodást szolgáló formájában. A Vatikán álláspontja szerint semmi nem igazolhatja az emberi embriók elpusztítását. (A katolikus egyház tanítása szerint az élet a fogantatás pillanatában kezdődik.)

II. János Pál pápa több alkalommal is bírálta, és erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az emberklónozást. A katolikus egyházfő elvet minden olyan tudományos kísérletet, amely az emberi élet méltóságát fenyegeti, így az emberi embriók őssejtkutatásokban való felhasználását is.

(MTI)