Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák

Evangélikusok

A bibliaolvasás évében...

Nyíregyházi bibliatanulmányozó órák

Már egy éve minden második hét csütörtök estéjén a Szentírás titkai iránt különösen is érdeklődő evangélikusok és más felekezetűek töltik meg a gyülekezeti termet. Több fiatal is van közöttük, sőt férfiakat is szép számmal láthatunk. A sorozat ötletadó gazdáját és előadóját, Adámi László lelkészt arról kérdeztem, hogy mi a célja ezeknek a bibliatanulmányozó óráknak.

– Gyülekezeti tagjainkban merült fel az igény, hogy egy-egy bibliai könyvet részletesebben is megismernének – árulta el. A Szentírás tanulmányozását Mózes első könyvével kezdtük el, és versről versre haladunk. A héber Tóra izraelita magyar fordítását is olvassuk, és az újszövetségi összefüggéseket is felidézzük. Keressük a régi igék mai üzenetét. Sok testvérünk személyes bizonyságtétele igazolja, hogyan munkálkodnak az ember szívében a megértett igék. Eddig fel nem fedezett részletek elevenednek meg a szöveghű igemagyarázat során, a felmerülő kérdéseket pedig közösen beszéljük meg. Így lesznek igazán közeli ismerőseink a távoli múlt nagy alakjai, akiknek élete sok tanulsággal szolgál a mai hallgatóknak is, mert az ő történetükön keresztül maga Isten szól hozzánk.

Jézus kijelentéseinek fényében az ószövetségi igék is megvilágosodnak a számunkra, amelyek azért igazán fontosak, mert Őreá mutatnak! Emiatt nem hiábavaló a mi közös munkánk az Úrban.

Az a reménységünk, hogy a sorozat a bibliaolvasás éve után is folytatódik, és a résztvevőket a Szentírás további, otthoni, egyéni tanulmányozására bátorítja. Amint egyik énekünkben is valljuk: „Van örök kincsünk!” – s ez nem más, egyedül Krisztus! Az Ő megismerésében pedig egyedül a Szentírás igazít el minket. Lutherral együtt valljuk azt is, hogy a Bibliát legjobban önmaga magyarázza – zárta szavait a lelkész.

Minden egyes bibliatanulmányozó óra egyre közelebb visz Isten kijelentett titkának teljesebb megismeréséhez. S mindezek már a tudósító személyes megtapasztalásai is…

Garai András

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség