Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a gyülekezeti lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Urunk! Neked hatalmad van az élettelen kövek fölött is. Ha te úgy akarod, azok megszólalnak. Kérjük, add meg ma nekünk is ezt a csodát, hogy a kövek: holt, hideg dolgok életre keljenek, és téged dicsérjenek. Kérünk téged!

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Kőszívünk sokszor arra indít minket, hogy köveket ragadjunk egymás ellen. Előítéletek, indulatok köveiből emelt sáncok, börtönfalak hirdetik: szükségünk volna életváltozásra, megbékélésre, megújulásra – hogy a kemény kőszívek érzővé váljanak. Add, hogy meghalljuk, s a világ is megértse e kövek üzenetét. Kérünk téged!

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Az egyház kövekből templomokat emelt. Ott állnak ezek az épületek a falvak, a városok közepén. Építs, Urunk, templomainkban élő kövekből lelki házakat, közösségeket. Olyanokat, amelyek otthonná, menedékké válhatnak az emberek számára; melyek hitelesen és vonzó módon tudnak építőjükről vallani. Hadd hirdessék közösségeink a hozzád tartozás örömét, megtartó erejét! Kérünk téged!

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Életterheket hordozva olykor úgy érezzük: sziszifuszi munka e terhek görgetése. Add, hogy a terhet viselők ne roppanjanak össze a vállukon, szívükön cipelt súlyok alatt. Add, hogy azok ne elválasszanak tőled, hanem közelebb vonjanak tehozzád! Kérünk téged!

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Add, hogy megszólaljanak a temetői sírkövek is. Hadd emlékeztessenek minden gyászolót arra a kőre, amelyet elhengerítve találtak az asszonyok húsvét hajnalán. Az a kő az Élet halál feletti győzelméről beszélt, a feltámadás hírnökévé vált. A reménytelen, hideg némaságot a remény szívet melengető örömhíre törte meg. Hadd jusson el vigasztaló üzenete ma is minden gyászolóhoz! Kérünk téged!

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Urunk! Neked hatalmad van az élettelen kövek fölött is. Ha te úgy akarod, azok megszólalnak. Kérjük, add meg ma nekünk is ezt a csodát, hogy a kövek: életünk holt, hideg dolgai életre keljenek, és téged dicsérjenek! Ámen.