Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 20 - Az élet kapujában

Egyházunk egy-két hete

Az élet kapujában

Ballag már a "vén" diák tovább...
Könnyekkel küszködve huszonöt végzős gimnazista sétált végig szombaton a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ évszázados falai között, majd méltósággal bevonultak az öregtemplomi búcsúünnepélyre.

A Szentírás szavaival figyelmeztette a ballagó fiatalokat Lackner Pál igazgató lelkész: „Mindent vizsgáljatok meg, és a jót tartsátok meg!” Az így, Isten akaratából szerzett értékek mindig mélyebbek, tartósabbak, sokkal inkább az egyéniség részévé válnak, mint azok, amelyek csak emberi szándékból születtek. A lelkipásztor hangsúlyozta: nem szabad elfeledkezni az örömről és a vidámságról sem, hiszen azok is hozzátartoznak a keresztény emberhez.

Az Írás után a fiatalok hangján szólt az ének: a „Velem vándorol utamon Jézus”, az „Elmegyek, elmegyek” és a Sacra Corona szívet simogató, megindítóan szép dallama csendült fel, majd Hallgatóné Hajnal Judit igazgató búcsúzott a kedves osztálytól.

„Vajon milyen kertésznek bizonyult az insula lutherana, milyen lelkek nyíltak a szigeten, vajon olyanná nőtt-e a palánta, amilyenné a szülők, a nevelők, Isten szerette volna?” – kérdezte beszédében, mire válaszként következett a sajátos bizonyosság: „Ha pedig a hit, remény és szeretet tölti be az életeteket, gazdagabbá váltok a világ legnagyobb mágnásainál. S ha a Pál apostoli hármas örökséget képesek lesztek továbbadni, nem éltetek hiába, gazdaggá teszitek vele egykor születendő gyemekeiteket is.”

Az igazgatónő felidézte azt a 4, 8, 10 és 11 – kinek mennyi – esztendőt, amit a most ballagott gimnazisták az öreg iskolában töltöttek. Így vált a 25 kisdiák az évek során „a nevelők, szülők kezének féltő öleléséből tapintatosan, ám határozottan távolodó felnőtté”. Mindenkihez volt néhány személyre címzett mondata. Ezzel a szeretetbe csomagolt útravalóval búcsúzott az iskolától Battyány Eszter, Vörös Anikó, Molnár Heni, Érsek Réka, Szikra Orsi, Pápay Imola, Németh Anett, Pap Hanga, Presszeller Dóri, Macher Bea, Pintér Heni, Meszlényi Edit, Mali Bea, Vitáris Anna, Semsei Eszter, Pongrácz Máté, Szokodi Gábor, Farkas Szabolcs, Meszlényi Laci, Világi Dávid, Csicsics Georgi, Galambos Ádám, Jancsó Marci, Vitáris Dani és Farnady Laci.

G. Cs.

Regionális hozzárendelés: Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú M?vészeti Iskola és Kollégium