Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 21 - A Magyar Evangélikusok Tanácskozó Testületének (METT) állásfoglalása

Közlemények, nyilatkozatok

A Magyar Evangélikusok Tanácskozó Testületének (METT) állásfoglalása

2003. május 14.

2003. május 13–15-én Budapesten tanácskozásra gyűltünk össze. Az Orosházán 2001. augusztus 18-án aláírt "Megállapodás"-ra utalva küldetésünket és céljainkat a következőkben körvonalazzuk.

Mint Krisztus egyházának az evangélium hirdetésére és a szentségek kiszolgáltatására elhívott szolgái, a Kárpát-medencei egyházakban vezető szerepet betöltő egyházi és világi személyek, ill. a nyugati diaszpórában szolgáló lelkigondozók az Egyház Ura iránti hálával kijelentjük:

  1. Elhatározzuk, hogy szolgálatunkat, Urunk evangéliuma felszabadító és vigasztaló üzenetének hirdetését egymással összehangolva és egymásra figyelve végezzük. Szolgálatunkkal szeretnénk megszólítani Istentől elidegenedett, szekularizált kortársainkat. Sajátos helyzetünkből fakadóan az evangélium anyanyelven való hirdetésével közösségeink magyarságtudatát is erősíteni kívánjuk.
  2. Szolgálatunkat mind a hazai, mind pedig az idegenbe szakadt keresztény testvéreink között is az evangélium tiszta hirdetésében és a szentségek Krisztus rendelése szerinti kiszolgáltatásában látjuk. Az evangélium tisztasága érdekében Krisztus vigasztalásának üzenetét szükségszerűen elhatároljuk minden hamis evangéliumtól, amely a meghalt és feltámadott Krisztusban való reménység helyett mulandó értékekre épít. Krisztus evangéliumát ilyen kísértésekkel szemben is egyedüli reménységként hirdetjük és valljuk; igehirdetésünkben pedig minden mástól óva intünk az ítéletre jövő Krisztus előtti felelősségünk alapján.
  3. Egymást bátorítva, érdekközösséget vállalva feladatunknak látjuk, hogy támogassuk egymást a teológusképzés és a lelkészi szolgálat biztosítása területén. Szeretnénk segíteni az etnikai kisebbségben és diaszpórában élő testvéreink és nem magyar anyanyelvű, befogadó egyházaik kapcsolatának rendezésében. Mindig készek vagyunk az adott körülmények között úgy szolgálni a hozzánk tartozóknak, hogy azt mindenkor a helyi egyházi hatóságokkal összehangolva, Isten dicsőségére végezzük.