Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 21 - Ágostai fraternitás

Keresztutak

Ágostai fraternitás

A Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkigondozók Munkaközössége (KÉMELM) idén Augsburgban tartotta éves közgyűlését. Nem véletlenül esett a választásuk az Ágostai hitvallás városára: összejövetelüket annak a diakonisszaegyesületnek a konferencia-központjában rendezték, melynek öregotthonában a 93 esztendős Kelemen Erzsébet diakonissza, a nyugati diaszpóra missziójának fontos munkatársa él. A tanácskozás résztvevői vele szerettek volna újból találkozni. Pátkai Róbert, a KÉMELM elnöke köszönetet mondott Erzsébet testvérnek az évtizedeken át tartó hűséges szolgálatért, melyet több európai gyülekezetben, az iratterjesztésben, az újságszerkesztésben, a rádiómisszióban, végül, de nem utolsósorban a nyugatra került evangélikus lelkészcsaládokban végzett.

A 2003. május 11–13-án megtartott találkozó résztvevői Anglia, Svédország, Németország, Franciaország, Svájc és Szlovákia magyar protestáns, illetve evangélikus gyülekezeteiből jöttek össze. Ami összefűzi őket, az a „fraternitás” gondolata – hogy bár különféle gyülekezetben, más-más országban és közegben dolgoznak, mégis egymás felé irányítja őket az egyház Ura, hogy egymással párbeszédet folytatva, teológiai továbbképzést kapva, egymást erősítve és bátorítva térhessenek vissza újból szolgálati helyükre.

A konferencia központi témáját ezúttal az egyháztörténet adta. „A civil társadalom, az egyház és az állam viszonya Magyarországon” címmel először Pátkai Róbert tartott előadást. Ezt követően beszámolókat hangzottak el a munkaágak felelőseitől. Elsőként Joób Szilárd bátyja, Joób Olivér ifjúsági lelkész nevében tudósított az „ifjúsági konferencia” ez évi eredményeiről és a jövőbeli tervekről. Az Útitárs evangéliumi lapról és a Koinónia teológiai szaklapról pedig szerkesztője, Gémes István szólt. Szavaiból kiderült: nem rózsás a KÉMELM anyagi helyzete. A csökkenő LVSZ- és EKD- (német egyházi) támogatás több áldozatot követel a KÉMELM tagjaitól is, illetve más anyagi források felderítésére készteti őket. Márpedig ezen sajtótermékek iránt változatlanul nagy az érdeklődés a Kárpát-medence minden országában.

Augsburg városát és annak a reformációval kapcsolatos érdekességeit Beck-Artes Katrin, a budavári német gyülekezet egykori tagja mutatta be ékes magyar nyelven, aki hivatásos idegenvezetőként férjével és kisfiával Augsburgban él. Az összejövetel végén a jelenlévők arról határoztak, hogy jövőre Szlovákiában találkoznak, és látogatásukat összekötik az ottani magyar evangélikus gyülekezetek felkeresésével, valamint a közöttük lévő szolgálattal.

Gémes Pál, Schafhausen/Németország