Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 21 - Német vélemény a közös katolikus - evangélikus úrvacsoravétel kérdéséről

Keresztutak

Német vélemény a közös katolikus - evangélikus úrvacsoravétel kérdéséről

Egy héttel azután, hogy nyilvánosságra hozták II. János Pál pápa úrvacsorával kapcsolatos enciklikáját, "szót kért" a Német Protestáns Egyházak (EKD) Tanácsa is, sajnálatát fejezve ki a pápai megnyilatkozással kapcsolatban.

Egy – április 24-én közzétett – nyilatkozat szerint „ez megterheli a közelgő német ökumenikus egyházi napokra (Berlin, 2003. május 28–június 1.) alapozó párbeszédet.

A pápa nagycsütörtökön megismertetett „Ecclesia de Eucharistia” elnevezésű enciklikája világosan elutasítja a katolikusok és a protestánsok közös úrvacsoravételét. Az EKD vezetőtestülete kiemelte, hogy evangélikus értelmezés szerint maga Krisztus az, aki úrvacsorára hív. „Krisztusnak ez az invitálása fontosabb, mint minden felekezeti különbség az egyházi hivatalok értelmezésével kapcsolatban” – hangsúlyozta a Német Protestáns Egyházak Tanácsa.

Ezért az evangélikus úrvacsorához minden megkeresztelt hívőt várnak, aki saját egyházának rendje szerint úrvacsorát vehet. Ez – főként a különböző felekezethez tartozó házaspárok szemszögéből – egy sokak által áhított lehetőség arra nézve, hogy az oltári szentség áldásaiban ne külön, hanem együtt részesülhessenek.

Korábban néhány evangélikus püspök az enciklikával kapcsolatos higgadtságra szólított fel. „Nem szükséges túlhangsúlyozni a külön-külön megtartott úrvacsorát, mert ez csak szakadékot képezne a különböző felekezetű keresztények között. Több más lehetőségünk is marad még arra, hogy együtt ünnepeljünk és imádkozzunk” – vélik egyesek.

(Evangelische Gemeindeblatt für Württemberg)