Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében

Keresztutak

Keresztény óvodáscsoport a tolerancia jegyében

A képen a bonyhádi óvodások
A szülők kívánságára tíz évvel ezelőtt egy keresztény szellemiségű óvodáscsoportot indítottak Bonyhádon, amelybe katolikus, evangélikus és református gyermekek egyaránt járnak.

Az óvónők munkájuk során a lelki gazdagodást, az érzelmi nevelést, a gondoskodó szeretetet és az egymás iránti toleranciát tartják a legfontosabbnak. Ezek gyakorlására a legjobb példa, hogy a csoportba jár egy siketnéma kisgyermek is, akivel a többi 29 nagyon figyelmesen, segítőkészen bánik.

A keresztény csoportban minden egyházi ünnepet közösen ünnepelnek a szülőkkel. Ezeknek a programoknak is köszönhető, hogy a családok között igen szoros baráti kapcsolatok alakulnak ki. Kalmár Gáborné óvónő-hitoktató úgy fogalmaz: tíz év alatt létjogosultságot nyert ez a csoport, hiszen a szülők olyannyira igénylik, hogy szinte már csak az óvodáskorba belépő kistestvéreket tudják felvenni.

A jubileumi ünnepséget májusban a bonyhádi katolikus templomban tartották, ahol a kicsik verset mondtak, énekeltek, s rövid példabeszédet hallhattak arról, hogyan lesz egy pici magból erős termés, és hogy addig mennyire kell azt óvni, védeni. Ezután a közösségi házban zenés, szórakoztató programok várták a kisebbeket és a nagyobbakat egyaránt.

Máté Réka