Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 22 - Ötven év Isten szolgálatában

A közelmúlt krónikája

Ötven év Isten szolgálatában

A budai evangélikus egyházmegye gyülekezeteinek kórusai Cantate vasárnapján tartják szokásos találkozójukat – immáron ötven esztendeje. Igazi ünnep ez, az éneklés ünnepnapja.

Nem véletlen mondta Kodály Zoltán, a 20. század zenei nevelésének atyja: „Van az emberi érzelem- és gondolatvilágnak egy olyan rétege, amit csak a zene tud kifejezni és semmi más.” Isten iránti szeretetünknek és hálánknak is a legszebb kifejezőeszköze a vox humana christiana, a keresztény emberi hang.

Ezt éltük át a budavári templom istentiszteletén Cantate vasárnapján, amikor öt kórus együttes énekében zengett a dicséret. A budahegyvidéki, a kelenföldi, az óbudai, a budavári és az érdi gyülekezet énekkarai gazdagították a liturgiát, tették ünnepélyesebbé az istentiszteletet.

Az ének Isten különlegesen nagy ajándéka. Kifejezi az ember lelkének belső érzelemvilágát, kiénekli magából a fájdalmat és a keserűséget, megszólaltatja az öröm és a vidámság hangjait. Gyötrelmét és bizonyosságát egyaránt dalba öntheti.

A zene gyógyít, ahogyan Dávid, a fiatal pásztorfiú lantjával felvidította a depressziós Saul királyt. Jézus és tanítványai is énekelve vonultak a Gecsemáné- kertbe, az Olajfák hegyére. Ha Jézus tudta is Istentől rendelt sorsát, a tanítványok aligha értették, mi történik Mesterükkel. Az evangélium nem is örökítette meg az utókornak, hogy szomorú vagy bátorító éneket zengtek.

„Örvendezzetek az Úrban, ti igazak, mert a hívekhez illik a dicséret” – hangzott a biztatás az igehirdető ajkán. A prédikáció Isten nagy tetteire mutatott rá, melyek ma is meghatározzák életünket – mint a húsvét csodája –, ezért nem tehetünk mást, mint hogy hálás szívvel, örvendező lélekkel dicsérjük Urunkat.

Szép színfoltja volt az istentiszteletnek két kicsi gyermek keresztelője, akik a jövő nemzedéket képviselve jelezték Isten teremtő csodáját.

Végezetül álljon itt a karnagyok neve, akik önzetlenül és örömmel gyűjtik össze hétről hétre az énekelni szerető budai evangélikusokat: Bán Ildikó, Bence Gábor, Csorba István, Hikisch Zoltán, Hollóné Kovács Márta.

Isten áldja meg őket és munkájukat!

D. Szebik Imre

Regionális hozzárendelés: Budai Egyházmegye